Коледна погача

Дата: 25.12.2014
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
550 г брашно
21 г жива мая (1/2 кубче)
3 яйца (размер L)
200 мл топло прясно мляко
20 г краве масло (+ разтопено масло за намазване)
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
сусам за поръсване
 

Начин на приготвяне:
1
Коледна погачаМаята се разтваря в 50 мл от млякото, заедно със захарта и се оставя да шупне.
2
Коледна погача 2Брашното се смесва със солта, две разбити яйца, разтопеното масло и останалото мляко.
3
Коледна погача 3Замесва се меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.
4
Коледна погача 4Покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
5
Коледна погача 5След това 1/4 от тестото се заделя.
6
Коледна погача 6Останалото се разделя на 4 равни части, от които се разточват еднакви по големина и дебелина кръгове с диаметър 26 см (заравняват се с ринг, за да са напълно еднакви).
7
Коледна погача 7В тава, върху силиконов килим се поставя един кръг от тестото и се намазва с разтопено масло.
8
Коледна погача 8Следва тесто, масло и така – докато се завърши с тесто.
9
Коледна погача 9Питата се заравнява и се реже на 8 парчета, като торта, но не до край.
10
Коледна погача 10Триъгълниците, които се образуват, се цепват леко през средата (без да се разделят) и се прегъват навън, като се завъртат няколко пъти.
11
Коледна погача 11Заделеното тесто се разточва на правоъгълник, който се намазва с разтопено масло. От него, с нож за пица, се режат лентички.
12
Коледна погача 12Навиват се.
13
Коледна погача 13Поставят в образувалата се дупка в средата на питата.
14
Коледна погача 14Погачата се покрива се и се оставя да втаса за 1 час.
15
Коледна погача 15Намазва се с разбито яйце и се поръсва със сусам.
16
Коледна погача 16Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 25–30 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (17)
17.
Изпрати
лично съобщение

31.12.2015
Получи се страхотно:)
16.
Изпрати
лично съобщение

12.10.2015
да
15.
Изпрати
лично съобщение

07.10.2015
вкусна и красива
14.
Изпрати
лично съобщение

17.03.2015
Питката стана малко суха,но въпреки това беше вкусна и красива!
13.
Изпрати
лично съобщение

14.03.2015
Много вкусна,въпреки че не ми се получи така красива.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


103 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта