Коледна пуйка със сос от червени боровинки

Дата: 16.12.2011
Източник: Бон Апети
Коледна пуйка със сос от червени боровинки
 
Необходими продукти:
1 пуйка (4–5 кг)
2 мандарини
150 г краве масло
150 мл вермут
1 стрък мащерка
сол и черен пипер на вкус
за соса:
150 г сушени червени боровинки
1/4 ч. ч. захар
1 ч. ч. десертно вино
1 пръчка канела
3/4 ч. ч. вода
за плънката:
2 парчета сурова наденица (едро смляна)
5 филии бял хляб за тостер
50 г краве масло
2 стръка селари
1 глава червен лук
30 г сушени червени боровинки
30 г сушени кайсии
1/2 връзка магданоз
1 стрък салвия
2 стръка мащерка
2 ч. ч. пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1
Коледна пуйка със сос от червени боровинки
Пуйката се овкусява със сол и черен пипер. Намазва се с маслото отвътре и отвън, като се слага и под кожата. Мащерката се слага в корема й. Краката и крилата се завързват с конец, за да не се загуби формата.


2
Коледна пуйка със сос от червени боровинки 2
Слага се в тава с гърдите надолу и се натърква с настърганата кора и сока от мандарините. Налива се малко вода и вермута и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 3 часа и 30 минути (Фурната се заграва на максимална степен и когато се сложи пуйката се намалява на 180 градуса).


3
Коледна пуйка със сос от червени боровинки 3
Хлябът се нарязва на кубчета и се запича за 8 минути в загрята на 180 градуса фурна. Прехвърля се в купа.


4
Коледна пуйка със сос от червени боровинки 4
Наденицата се запържва на тиган, до златосто и се нарязва. Слага се при хляба.


5
Коледна пуйка със сос от червени боровинки 5
В същия тиган с още малко масло се сотират нарязаните наситно селари и червен лук. Когато омекнат се прибавят и наситнените магданоз, салвия и мащерка. Разбърква се и сместа се изсипва при наденицата.


6
Коледна пуйка със сос от червени боровинки 6
В касерола се кипва бульонът заедно със сушените плодове. После се прехвърля в съда при останалите съставки. Разбърква се. Плънката се слага в намазнанеа тава и се пече в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути, покрита с фолио.


7
Коледна пуйка със сос от червени боровинки 7
Виното, канелата, захарта и водата за соса се кипват. Прибавят се червените боровинки и се вари на слаб огън, докато течността се редуцира. Сосът от печенето на пуйката се прецежда и също се редуцира в друг съд на котлона.


8
Коледна пуйка със сос от червени боровинки 8
Пуйката се поднася с плънката и двата вида сос.

 


Съвет: При печенето трябва да имате предвид, че за всеки килограм месо времето за печене е 40 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2015
Невероятна рецепта. Отнема доста време, но за поводи е страхотно ястие.
2.
Изпрати
лично съобщение

06.02.2015
Да, Амада, можеш да печеш едновременно, за да спестиш време.
1.
Изпрати
лично съобщение

04.02.2015
Тъй като всичко се пече на 180 градуса, възможно ли е по време на печене на месото да се пекът и хляб и плънка, за да се спести време?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Иванка Тошева се регистрира в сайта.
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта