Коледна пуйка

Дата: 23.12.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пуйка (около 5-6 кг)
300 г бекон на ленти
2 стръка розмарин
1 лимон
4 глави чесън
1 глава лук
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за плънката:
600 г бял хляб ненарязан
200 г бекон
100 г орехи
3 стръка праз
600 г големи печурки
3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
1 стрък розмарин
2 яйца размер L
50 г сирене „Пармезан“
6 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за соса:
2 с. л. царевично нишесте
200 мл десертно вино
500 мл пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1
Коледна пуйкаПуйката се овкусява със сол и черен пипер отвътре. Във вътрешността й се слагат обелените и смачкани скилидки чесън, нарязаният на лодки лук и стръковете розмарин. Намазва се със зехтина и се овкусява със сол и черен пипер и от външната страна.
2
Коледна пуйка 2Покрива се плътно с лентички бекон и се връзва стегнато с конец за готвене.
3
Коледна пуйка 3Поставя се в тава, покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за 2 часа и още 1 час без. След като се отстрани фолиото, пуйката се залива с част от отделилия се сок. 30 минути преди да е готова, се добавя лимонът, нарязан на лодки.
4
Коледна пуйка 4Хлябът за плънката се реже на кубчета заедно с корите. В зехтина се запържва наситненият праз. След като омекне, се прибавя наситненият чесън, след това се слагат беконът, нарязан на кубчета.
5
Коледна пуйка 5Когато и той се запържи, се сипват гъбите, обелени и нарязани наедро заедно с пънчетата и наситненият розмарин. Накрая се сипват и скълцаните орехи, овкусява се със сол и черен пипер.
6
Коледна пуйка 6В тава се слага хлябът, сипва се сместа от запържени зеленчуци и бекон, наситнен магданоз, част от настъргания пармезан, яйцата, разбърква се добре и отгоре се поръсва с останалия пармезан. Пече се на 190 градуса с вентилатор до готовност около 25 минути.
7
Коледна пуйка 7Когато пуйката стане готова, се изважда от тавата заедно с лимоните. Тавата се загрява на котлона, наливат се виното и бульонът и се оставя да къкри около 15 минути.
8
Коледна пуйка 8Сосът се сгъстява с разтворено във вода нишесте. Кипва се, овкусява се със сол и черен пипер и се прецежда. Пуйката се поднася с плънката и соса.
9
Коледна пуйка 9Съвет: При печеното трябва да имате предвид, че на всеки килограм месо времето за печене е 40 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2016
Сготвихме я с мъжа ми за Коледа. Извинявам се, че чак сега я коментирам.Само ще кажа-беше уникална! Определено ще я повторим!
7.
Изпрати
лично съобщение

27.12.2014
Ястието е много вкусно. Гарнитурата е нетрадиционна и оригинална. Хареса и на гостите. Ще го готвя и друг път.
6.
Изпрати
лично съобщение

01.01.2014
Пропуснах само орехите по ред причини,но това не се отрази съществено на вкуса и приготвената пуйка от мен да обере овациите на опиталите я
5.
Изпрати
лично съобщение

26.12.2013
Разкошна рецепта,страхотен вкус!
4.
Изпрати
лично съобщение

25.12.2013
Пуйката стана страхотна. Искам да отбележа, че в начина на приготвяне пише, че се осолява отвън и после... отново от външната страна. Малко се зачудих и за печенето през последния час - дали е БЕЗ вентилатор или БЕЗ фолио. Малки неточности, но за нас, начинаещите, които следим рецептата ред по ред е важно.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


207 ДУШИ ОНЛАЙН
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
Silvia Stoynova се регистрира в сайта.
Valentina Moneva се регистрира в сайта.
Bedriya Arif се регистрира в сайта.
Стела Костадинова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта