Копривен пай

Дата: 24.04.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
1 яйце
1 ч. л. сол
зехтин за намазване
за плънката:
1 връзка пресен лук
400 г коприва
200 г извара
200 г сирене
4 яйца
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Копривен пайБрашното се смесва с яйцето, солта и около 220 мл топла вода.
2
Копривен пай 2Замесва се гладко тесто, което се оставя да почине 30 минути.
3
Копривен пай 3Копривата се почиства, попарва се с вряла вода, шокира се с леденостудена, отцежда се и се накълцва.
4
Копривен пай 4Пресният лук се наситнява и се запържва в зехтина, докато омекне.
5
Копривен пай 5Прибавя се копривата, след минута-две се сипват изварата и натрошеното сирене, хубаво се разбърква и сместа се дърпа от огъня.
6
Копривен пай 6Когато леко се охлади, към нея се добяват яйцата, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
7
Копривен пай 7Тестото се разделя на две части, като едната трябва да е по-голяма. Разточва се на тънки кори.
8
Копривен пай 8По-голямата кора се поставя в намазана със зехтин кръгла тава с диаметър 28 см, като краищата й трябва да стърчат извън тавата.
9
Копривен пай 9Върху нея се разпределя плънката.
10
Копривен пай 10Поставя се другата кора и краищата на долната кора се прехлупват навътре.
11
Копривен пай 11Отгоре са маже със зехтин.
12
Копривен пай 12Паят се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 50 минути. Охлажда се леко, нарязва се и по желание се сервира с айрян.

Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

23.11.2016
Вкусно! Следващ път бих използвал по-малко коприва (да речем 300-350гр.) и бих увеличил и използвал само сирене (450-500гр.).
3.
Изпрати
лично съобщение

03.07.2015
лесна.
2.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2015
Направих го с лопуш. Стана страхотен !
1.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2015
Страхотно е!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


158 ДУШИ ОНЛАЙН
Ася Асенова коментира рецептата Паста на фурна
Силвия Руменова Станчева се регистрира в сайта.
Оля Нешкова се регистрира в сайта.
Яна коментира рецептата Тарт с гъби и спанак
Полина Петрова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта