Копривен пай

С апетитно запечена коричка и вкусна плънка
Източник: Бон Апети
Дата: 02.05.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
1 яйце
1 ч. л. сол
зехтин за намазване

за плънката:
1 връзка пресен лук
400 г коприва
200 г извара
200 г сирене
4 яйца
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Копривен пай
Брашното се смесва с яйцето, солта и около 220 мл топла вода.
2
Копривен пай 2
Замесва се гладко тесто, което се оставя да почине 30 минути.
3
Копривен пай 3
Копривата се почиства, попарва се с вряла вода, шокира се с леденостудена, отцежда се и се накълцва.
4
Копривен пай 4
Пресният лук се наситнява и се запържва в зехтина, докато омекне.
5
Копривен пай 5
Прибавя се копривата, след минута-две се сипват изварата и натрошеното сирене, хубаво се разбърква и сместа се дърпа от огъня.
6
Копривен пай 6
Когато леко се охлади, към нея се добяват яйцата, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
7
Копривен пай 7
Тестото се разделя на две части, като едната трябва да е по-голяма. Разточва се на тънки кори.
8
Копривен пай 8
По-голямата кора се поставя в намазана със зехтин кръгла тава с диаметър 28 см, като краищата й трябва да стърчат извън тавата.
9
Копривен пай 9
Върху нея се разпределя плънката.
10
Копривен пай 10
Поставя се другата кора и краищата на долната кора се прехлупват навътре.
11
Копривен пай 11
Отгоре са маже със зехтин.
12
Копривен пай 12
Паят се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 50 минути. Охлажда се леко, нарязва се и по желание се сервира с айрян.

Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

29.05.2021
Нямах коприва и използвах каквото имам-грах,моркови,зелен лук,стана доволно вкусно :) Ще пробвам и с друга плънка.
5.
Изпрати
лично съобщение

04.05.2020
Стана една различна закуска. Харесва ми топъл и с кисело мляко.
4.
Изпрати
лично съобщение

23.11.2016
Вкусно! Следващ път бих използвал по-малко коприва (да речем 300-350гр.) и бих увеличил и използвал само сирене (450-500гр.).
3.
Изпрати
лично съобщение

03.07.2015
лесна.
2.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2015
Направих го с лопуш. Стана страхотен !
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


181 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: