Козуначено руло

Вкусът е превъзходен, но акцентът е в дизайна!
Източник: Бон Апети
Дата: 30.04.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г брашно за козунаци
4 яйца (размер L)
180 г захар
200 мл прясно мляко
100 г свинска мас
50 мл олио
1/2 кубче прясна мая
1 щипка сол
1 ванилия
кората от 1 лимон
кората от 1 портокал
2 с. л. ром
1 яйце за намазване (размер L)
брашно за разточване
филирани бадеми за поръсване

за плънката:
350 г замразени боровинки
150 г захар
1 бр. звезден анасон


Начин на приготвяне:
1
Козуначено руло

Маята се разтваря в 50 мл хладка вода, към нея се прибавя 1 ч. л. от захарта, поръсва се щипка от брашното и се оставя да шупне.

 


2
Козуначено руло 2

В купа се смесват 400 г от брашното (което се загрява на два пъти по 30 секунди в микровълнова фурна), маята, солта, и се налива затопленото прясно мляко.

 


3
Козуначено руло 3

Замесва се тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си – около 30 минути.

 


4
Козуначено руло 4

Лимонът и портокалът се измиват добре и кората им се настъргва. Яйцата се разбиват със захарта.

 


5
Козуначено руло 5

Към втасалото тесто се прибавят корите от цитрусите, 400 г брашно, разбитите яйца със захарта, ванилията и рома. Върху набрашнен плот се замесва меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.

 


6
Козуначено руло 6

Свинската мас се разтопява в микровълновата фурна. Смесва се с олиото. Тестото се разстила леко с ръце, в средата се сипва малко от мазнината и се замесва. По същия начин постепенно се прибавя цялата мазнина. Готовото тесто се поставя в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за 1,30–2 часа.

 


7
Козуначено руло 7

В касерола се смесват боровинките, захарта и счуканият в хаванче звезден анасон. Оставят се на котлона докато се получи гъсто сладко, без да се бърка (30–40 минути).

 

 


8
Козуначено руло 8

Втасалото тесто се разточва на правоъгълник, върху него се намазва боровинковото сладко, като краищата се оставят непокрити. Завива се стегнато руло, като двата двата края се изравняват.

 


9
Козуначено руло 9

Прехвърля се в плитка тава с пергаментова хартия на дъното, завива се в кръг и двата края се слепват.

 


10
Козуначено руло 10

С нож се правят прорези, подобно на рязането на филии, без да се стига до края – от вътрешната страна рулото трябва да е цяло. След това се разгръща, за да придобие ветрилообразна форма. Оставя се да втаса още 1 час на топло.

 


11
Козуначено руло 11

Намазва се с разбито яйце и се поръсва с филирани бадеми, само в основата на кръга.

 


12
Козуначено руло 12

Пече се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за около 40 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (16)
16.
Изпрати
лично съобщение

26.09.2018
Аз използвах масло. Прекрасно руло се получи! Благодаря за рецептата, струва си да се опита :)
15.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2016
Аз го направих със сладко от череши за плънка
14.
Изпрати
лично съобщение

26.04.2016
И на мен ми хареса, но вместо сладко от боровинки може да е със локум. Ще пробвам.
13.
Изпрати
лично съобщение

12.04.2016
Харесва ми и мисля скоро да си направя, но с друга плънка
12.
Изпрати
лично съобщение

01.10.2014
Уникален вкус...
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


110 ДУШИ ОНЛАЙН
Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: