Козунак със сметана

Дата: 02.05.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
5 ч. ч. брашно
3 яйца (размер L)
3/4 ч. ч. захар
150 мл прясно мляко
150 мл животинска сметана
160 г краве масло
1/2 кубче жива мая
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. ч. филирани бадеми
1 ч. ч. бели стафиди
100 мл тъмен ром
1/2 ч. л. индийско орехче
кората от 2 лимона
жълтък за намазване
кристална захар за поръсване
 

Начин на приготвяне:
1
Козунак със сметана
Стафидите се накисват в рома от предния ден. Бадемите се запичат на сух тиган. Маята се разтваря в малко топла вода с една щипка от захарта и се оставя да шупне. В купа се смесват брашното, настърганата лимонова кора, шупналата маята, разтопеното краве масло, затоплените прясно мляко и сметана, едно цяло яйце и два жълтъка, индийското орехче, захарта и солта.

 


2
Козунак със сметана 2
Замесва се меко тесто, към което се прибавят отцедените от рома стафиди и запечените и охладени бадеми. Тестото се поставя в купа, покрива се с капак (фолио за свежо съхранение) и се оставя да втасва докато удвои обема си.

 


3
Козунак със сметана 3
Когато е готово се разделя на две равни части. От всяка се оформят 3 дълги (50–60) см фитила, които леко се усукват.

 


4
Козунак със сметана 4
Фитилите се сплитат три по три стегнато. Плитките се поставят във форми терин с намокрена пергаментова хартия на дъното. Оставят се да втасат повторно.

 


5
Козунак със сметана 5
След това се намазват с разбит с малко вода жълтък и се поръсват с кристална захар.

 


6
Козунак със сметана 6
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. След това температурата се намалява на 150 градуса, с вентилатор, и се допича за още 20 минути.

 


 


Съвет: От тези продукти излилзат два козунака.


Подобни рецепти:
Коментари (18)
18.
Изпрати
лично съобщение

02.05.2016
Сполучлива рецепта, но поеха повече брашно и не станаха достатъчно сладки.
17.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2015
Козунак със сметана, козуначено руло и яйца, боядисани с лук. Благодаря за рецептите! :)
16.
Изпрати
лично съобщение

12.04.2015
Супер козунак. Пое малко повече брашно.
15.
Изпрати
лично съобщение

05.04.2015
Първият ми козунак :)
14.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2015
Много е вкусен! Замених бадемите със смлени орехи.Разточих фитилите, намазах с течен шоколад и завих на руло. И троха не остана :).
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта