Крем карамел с кафе

Източник: Бон Апети
Дата: 26.05.2010
Крем карамел с кафе
 
Необходими продукти:
8 с. л. захар
1/2 л прясно мляко
2 с. л. кафе на гранули
3 яйца
1 ч. ч. захар за карамелизиране


Начин на приготвяне:
1
В малко тиганче се сипва захарта за карамелизиране. Загрява се и след като запуши, се разбърква енергично, докато получилите се гранули се разтворят напълно и захарта придобие приятен тъмночервен цвят. Внимава се да не прегори, защото вгорчава вкуса на крема.
2
С получения горещ карамел се покрива дъното на алуминиевите тимбалчета за крем карамел.
3
В тенджера се кипва млякото и се прибавя кафето. В купа се разбиват яйцата заедно със захарта, на тънка струя се налива горещото мляко и се разбърква, докато се разтвори захарта. След това сместа се разпре-деля в тимбалчетата и те се поставят в дълбока тава.
В нея се налива вода, която трябва да покрие 3/4 от формите, и се пече в предварително загрята фурна на температура 150 градуса около 60–70 минути.

4
Формите се изваждат и се оставят да се охладят. Пръстите на едната ръка се намокрят и внимателно се натиска повърхността на крема по краищата. Щом се усети, че започва да се отлепя, се поставя чинийката за сервиране и се обръща върху нея.
 
 
Съвет:
Много е важно да не се допусне водата в тавата да заври. Ако това стане, кремът ще стане на шупли и няма да сe получи гладка повърхност.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: