Крем карамел

Дата: 10.02.2015
Източник: Cornelia Filipova
ТИТЛА: Главен готвач
Крем карамел
 
Необходими продукти:
за крема:
1/2 л прясно мляко
4 яйца
1/2 ч. ч. захар
2 ванилии
за карамела:
5-6 с. л. захар
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. вода
 

Начин на приготвяне:
1
Извадете яйцата и прясното мляко от хладилника предварително, за да постоят известно време на стайна температура. Разбивате добре яйцата със захарта, след което добавяте прясното мляко и отново разбивате, до пълно разтопяване на захарта.
2
Отделно в малка тенджера приготвяте карамела. Слагате тенджерата, в която сте смесили захарта, водата и лимоновия сок, да заври на котлона, като междувременно бъркате непрекъснато. Бъркате карамелената смес, докато придобие златист цвят, след което го сваляте от огъня и го разпределяте в купичките с помощта на лъжица. Пълните купичките с яйчената смес.
3
Печете крем карамела на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна. Печене на водна баня означава да поставите купичките в съд пълен с вода и така да го поставите във фурната. Важно е водата да бъде до ръба на купичките, т.е. дотам, докъдето са пълни купичките със смес. Трябва да следите процеса на печене на крем карамела отблизо, защото е много важно водата да не завира. Ако водата ври по време на печенето, вашият крем карамел ще стане на шупли. В случай, че водата започне да завира допълнете със студена вода и намалете малко градусите на фурната. След около час крем карамелът трябва да е придобил апетитна коричка и да е готов.
Подобни рецепти:
Коментари (13)
13.
Изпрати
лично съобщение

01.10.2016
Моля госпожа Филипова да каже за колко купички крем са предложените продукти. Благодаря
12.
Изпрати
лично съобщение

27.09.2016
Перфектен резултат и без шупли
11.
Изпрати
лично съобщение

22.07.2016
Забравих да добавя, че правя всичко това в двойна доза !
10.
Изпрати
лично съобщение

22.07.2016
РЕЦЕПТАТА Е МНОГО ДОБРА. Пропорциите за яйчения крем са най-сполучливите! БРАВО г-жо ФИЛИПОВА! Да да няма шупли - няколко допълнителни съвета. 1.Не разбивайте с миксер, а с тел, за да не вкарвате много въздух в яйчената смес. Ако ви се струва, че има миниатюрни бучици - прецедете по желание сместа. 2. След като направите карамела и го разпределите в купичките - изчакайте напълно да се охлади и втвърди и едва тогава наливайте крема отгоре. 3. Печете продължително на ниска температура - 150-160 градуса на водна баня (налива се студена вода). и се внимава водата да не завира - ако е необходимо доливате студена вода в тавата (важно! - затова по-подходящи са железните шолички - няма опасност да се спукат при доливане на студена вода!). И те така ...!:)
9.
Изпрати
лично съобщение

08.04.2016
а на мен пак ми стана на шупли... не че не се изяде, но...
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


116 ДУШИ ОНЛАЙН
Гергана Георгиева се регистрира в сайта.
Mariana Georgieva коментира рецептата Орехови кифлички
Нина Арапкюлиева се регистрира в сайта.
Jolly сготви Меденки
Светлозар се регистрира в сайта.
Ради Стоева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта