Крем супа от лук и тиква

Уникална вкусотия!
Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 13.01.2014
Крем супа от лук и тиква
 
Необходими продукти:
около 1.6 кг тиква цигулка
2 големи глави лук
750 мл зеленчуков бульон (2 кубчета)
50 мл олио
4 филии хляб
цедено кисело мляко или заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Крем супа от лук и тиква
Разрежете тиквата на две, по дължина. Отстранете семките на всяка половина. На мястото на отстранените семки поставете по една голяма глава лук. Поставете тиквата и лука в тавичка и ги полейте със зехтин. Печете тиквата и лука в предварително загряна фурна на 220 градуса 1 час, като по средата на печенето с щипки обърнете главите лук да се опекат и от долната страна.
2
Крем супа от лук и тиква 2
Докато са топли (но не горещи), сложете главата лук в блендер и добавете издълбаната вътрешност на печената тиква. Разтворете 2 кубчета зеленчуков бульон в 750 мл вода. Сипете част от зеленчуковия бульон и пасирайте сместа. Прецедете я през цедка.
3
Крем супа от лук и тиква 3
Пресипете пасираната смес в тенджера. Добавете останалия бульон и разбъркайте. Овкусете със сол, ако е нужно, и оставете супата да заври. Направете кротони от хляба.
4
Крем супа от лук и тиква 4
Сервирайте супата в купички, поръсете с прясно смлян черен пипер и лъжица цедено кисело мляко (ако ви харесва по-киселко) или с лъжица заквасена сметана и хрупкавите кротони.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2020
Много вкусни и ароматна
4.
Изпрати
лично съобщение

02.12.2014
Мислех, че мога си спестя прецеждането през цедка, но лукът има доста упорити люспи, когато е печен. Стана много гладка и вкусна... с аромат на печена тиква. Причината тази рецепта да ми привлече вниманието е лесното отстраняване на кората на вече меката тиква. Винаги ми е било трудно да обеля кората на тиквата, а така е много лесно.
3.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2014
Аз добавих и 2 картофа и 3скалитки чесън
2.
Изпрати
лично съобщение

25.05.2014
Заслужава си.
1.
Изпрати
лично съобщение

02.12.2014
Много ми хареса рецептата, защото аромата от изпечения лук и тиква е много по-добър от само сварените зеленчуци.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


130 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: