Кюфтета от булгур с доматен сос

Дата: 24.09.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за кюфтетата:
2 ч. ч. булгур (без варене)
1/4 ч. ч. пшеничен грис
1/4 ч. ч. брашно
2 1/2 ч. ч. вода
2 с. л. доматен концентрат
1 печена червена чушка
1/2 ч. л. канела
1 ч. л. кимион
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за соса:
800 г домати на кубчета от консерва
8 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
50 мл зехтин
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус
за гарниране:
400 г кисело мляко
2 скилидки чесън
1 ч. л. суха мента
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1
Кюфтета от булгур с доматен сос
Булгурът се накисва с 2 ч. ч. вряла вода, оставя се да набъбне за около 10 минути, като купата се завива с фолио за свежо съхранение.

 


2
Кюфтета от булгур с доматен сос 2
Когато е готов, към него се слагат наситнената червена чушка, гриса,  брашното, доматения концентрат, канелата, кимиона, зехтина и се долива останалата вода.

 


3
Кюфтета от булгур с доматен сос 3
Бърка се (най-добре с ръце), докато се получи смес, която позволява да бъде оформена на топчета, без да се разпада.

 


4
Кюфтета от булгур с доматен сос 4
Оформят се топчета, малко по-големи от орех. С палеца се притискат, така че да се образува вдлъбнатина.

 


5
Кюфтета от булгур с доматен сос 5
Варят се в кипяща подсолена вода, щом изплуват на повърхността са готови и се изваждат с решетъчна лъжица.

 


6
Кюфтета от булгур с доматен сос 6
Чесънът за соса се наситнява и се запържва закратко в зехтина.

 


7
Кюфтета от булгур с доматен сос 7
Прибавят се доматите, оставя се да къкри за около 15 минути, подправя се със сол, черен пипер и щипка захар, за да балансира киселия вкус. Накрая се слага наситнения магданоз.

 


8
Кюфтета от булгур с доматен сос 8
Киселото мляко се смесва с ментата, сол, черен пипер и чесъна, стрит на паста.

 


9
Кюфтета от булгур с доматен сос 9
Ястието се сервира, като в чиния се слага от доматения сос, отгоре се подреждат кюфтета и се гарнира с млечния сос.


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

26.11.2015
Одри, причината би могла да бъде булгурът. Задължително е булгурът да е фин и без варене. Най- лесният начин да се „спаси“ сместа е като се добави едно яйце за спойка - в случай, че не държиш кюфтетата да бъдат постни. Ако постиш, може да сложиш сместа, която си приготвила, в тавичка и да я изпечеш.
3.
Изпрати
лично съобщение

22.11.2015
В момента готвя рецептата, следвах всяка точка, но сместа ми не се получи никак, за да мога да оформя каквито и да било кюфтета. Добавих още грис,още брашно и пак грис и пак брашно, но по никакъв начин сместа не придобива вид като на снимката. Бъркам ли бъркам, все седи като каша. Какво да направя, за да сгъстя сместа и да се получи нещо? Със сместа която имам, няма как да оформя нищо и се чудя какво да я правя. Приемам предложения как да оползотворя сместа, за да не бъде изхвърлена.
2.
Изпрати
лично съобщение

31.05.2014
Страхотна рецепта..аз използвах булгур с варене.Намирам,че сосът с мента перфектно допълва вкуса и освежава рецептата.Вкъщи много харесаха кюфтенцата.
1.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2014
Много е вкусно. Кюфтетата не ми се получиха много сполучливи откъм форма, но минах сместта на блендър и стана по-хомогенна смес. Ями, ями)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Иванка Тошева се регистрира в сайта.
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта