Кюфтета с винен сос

Леко пикантни, с апртитна коричка и потопени във винено-сметанов сос
Източник: Бон Апети
Дата: 11.02.2013
Кюфтета с винен сос
 
Необходими продукти:
за кюфтетата:
800 г телешка кайма
1 глава лук
4 филии бял хляб
1 яйце
6 с. л. олио
1 с. л. хрян от буркан
1 люта зелена чушка
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1 ч. ч. телешки бульон
1 ч. ч. червено вино „Мерло”
1 ч. ч. животинска сметана
1 с. л. пипер меланж
1 стрък мащерка
сол на вкус
за картофите:
8 средно големи картофа
4 с. л. зехтин „Екстра върджин”
цвят от сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Кюфтета с винен сос

В купа се смесват настърганият на ситно ренде лук, каймата, яйцето, хрянът, сол, черен пипер, предварително накиснатият във вода хляб и наситнената люта чушка. Замесва се добре и се оставя да почине за около 1 час в хладилник.

 


2
Кюфтета с винен сос 2

След това с намокрени ръце се взима от овкусената кайма, оформят се кюфтенца и се пържат в сгорещено олио, до златисто кафяво.

 


3
Кюфтета с винен сос 3

Пиперът за соса се запича в сух съд за около 1 минути и към него се налива виното, фламбира се и се оставя, докато алкохолът се изпари. Сипва се бульонът, прибавя се мащерката и се оставя на котлона, докато сместа се редуцира на половина.

 

 


4
Кюфтета с винен сос 4

Сметаната се кипва и към нея се налива редуцираният сос. Оставя се на огъня, докато леко се сгъсти.  Посолява се и мащерката се отстранява.

 

 


5
Кюфтета с винен сос 5

Картофите се сваряват и се намачкват със зехтина и сол.

 


6
Кюфтета с винен сос 6

Кюфтетата се заливат със соса, гарнират се с картофите и се поднасят.


 




Съвет: Сметаната се кипва предварително, за да не се пресече от киселината на соса. От продуктите за каймата излизат 20 кюфтенца, предвидени са по 5 в порция.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


129 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: