Лазаня „Болонезе“

Дата: 24.09.2009
Източник: Бон Апети
Лазаня „Болонезе“
 
Необходими продукти:
1 кутия кори за лазаня
1/2 ч. л. индийско орехче
500 мл прясно мляко
2 с. л. брашно
краве масло
1 щипка захар
1 с. л. сол
1 чаша бяло вино
1 морков
1 стрък целина
1 ч. л. риган
1 ч. л. босилек
2 скилидки чесън
1 глава лук
250 г телешка кайма
3 с. л. зехтин
1/2 буркан домати
300 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Корите за лазанята се сваряват според упътването на опаковката. Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват за 1–2 минути в нагорещен зехтин. Прибавя се морковът, нарязан на кубчета, посолява се и се задушава под капак. Когато зеленчуците леко омекнат, се разреждат с бялото вино и сместа се вари, докато се изпари наполовина.
2
Прибавят се доматите и ястието се подправя с целината, босилека, ригана и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата, като се намачква, докато стане на гранули. Опитва се и ако е необходимо, се добавя сол.
3
Брашното се запържва в разтопеното масло за не повече от минута. Постепенно се налива студеното прясно мляко и се подправя със солта, черния пипер и индийското орехче, като непрекъснато се разбърква. Когато кипне, се вари 4–5 минути, докато леко се сгъсти.
4
На дъното на правоъгълна дълбока тава се сипват малко зехтин и сос “Бешамел”. Поставя се ред кори, а отгоре равномерно се разпределя част от плънката и се поръсва с кашкавал. След това се слага втори ред кори, бешамелов сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал. Лазанята се пече около 30 минути в умерено загрята до 180 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (16)
16.
Изпрати
лично съобщение

02.06.2016
Перфектна :)
15.
Изпрати
лично съобщение

08.05.2016
Идеална!
14.
Изпрати
лично съобщение

16.03.2016
Получи се много вкусно!
13.
Изпрати
лично съобщение

02.01.2016
много е лесна и вкусна, особено след като престои малко да си дръпне всички соса.
12.
Изпрати
лично съобщение

20.10.2015
вкусноо..
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Дарена Йовкова се регистрира в сайта.
Kristina Mihaylova коментира рецептата Паста с пиле и моцарела
Петя Попова коментира рецептата Захарен пирог
Петя Попова се регистрира в сайта.
Милка коментира рецептата Киноа със зеленчуци
Милка се регистрира в сайта.
Кремена коментира рецептата Фиш енд чипс 2
Mariyana Petrova коментира рецептата Яйце в облак
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта