Лазаня с кайма и патладжани

Ароматно и богато основно
Източник: Бон Апети
Дата: 13.07.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг домати (сорт „Рома“)
600 г телешка кайма
500 г сирене „Моцарела“
300 г кори за лазаня (пресни)
150 г сирене „Пармезан“
200 мл животинска сметана
100 мл зехтин
3 патладжана
3 скилидки чесън
1 глава лук
2 яйца
1/2 връзка пресен босилек
1 с. л. балсамов оцет
1 с. л. каперси
1 ч. л. сух риган
1 щипка чили
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Лазаня с кайма и патладжани
Доматите се пасират и се прецеждат.
2
Лазаня с кайма и патладжани 2
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 40 мл зехтин, докато омекнат. Прибавя се каймата и се пържи до златисто. Овкусява се с накълцани каперси, риган, чили, сол и черен пипер на вкус.
3
Лазаня с кайма и патладжани 3
Наливат се доматите и сосът се готви 30 минути на слаб огън. Дърпа се от огъня. Накрая се добавя нарязаният босилек.
4
Лазаня с кайма и патладжани 4
Патладжаните се обелват и се нарязват на едри кубчета.
5
Лазаня с кайма и патладжани 5
Посоляват се и се оставят да престоят, за да се отцедят от горчивата течност, след което се изплакват и се подсушават добре. Пържат се в останалия зехтин, на няколко пъти, докато станат меки и със златист цвят. Овкусяват се със сол, черен пипер и балсамов оцет.
6
Лазаня с кайма и патладжани 6
Моцарелата се нарязва на тънки шайби, а пармезанът се настъргва.
7
Лазаня с кайма и патладжани 7
В тава на пластове се редят сос, кори, сос, патладжани, моцарела и пармезан. Малка част от пармезана се заделя за най-отгоре, а последният пласт трябва да е от кори за лазаня.
8
Лазаня с кайма и патладжани 8
Сметаната се разбива с яйцата и сол на вкус, и се излива върху лазанята.
9
Лазаня с кайма и патладжани 9
Поръсва се със заделения пармезан и се пече в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 25 минути.
10
Лазаня с кайма и патладжани 10
Изважда се от фурната, охлажда се 20 минути и се нарязва.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

30.07.2021
Получи се много вкусно!
2.
Изпрати
лично съобщение

09.08.2020
Аз изпекох патладжаните на грил, за да е по-лека лазанята. Много е вкусна, със сигурност отива в графа "Любими рецепти".
1.
Изпрати
лично съобщение

29.07.2017
Фантастична рецепта! Замених доматите с готова рустика и използвах по-малко пармезан. Следващия път ще приготвя 400 гр. тесто за корите, за да имам за още един слой. Количеството плънка го позволява.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: