Леопардов бриош

Дата: 15.05.2016
Източник: Magdalena Petkova
ТИТЛА: Чирак
Леопардов бриошЛеопардов бриош
 
Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
25 г пшенично нишесте
50 г краве масло
70 г захар
кората от 1 портокал
375 г брашно
1 ванилия
7 г прясна мая (или 3,5 г суха мая)
за тъмната шарка:
15 г натурално какао
1 с. л. прясно мляко
за светлата шарка:
5 г натурално какао
1 ч. л. прясно мляко
за заливката:
90 г тъмен шоколад
30 мл прясно мляко
30 г лешници (бадеми, орехи)
 

Начин на приготвяне:
1
Разтворих маята в 50 мл мляко, заедно с 1 щипка захар. Добавих 1 с. л. брашно и разбърках, докато се получи каша, след което я оставих да шупне. Нишестето се разтваря в студеното мляко, слага се в съд на котлона и се разбърква, докато се сгъсти. Дърпа се от котлона, добавя се маслото, разбърква се и се оставя да се охлади добре. Към охладената смес се добавят захарта, ванилията, брашното (на части) и шупналата мая, и се замесва меко тесто, което не трябва да лепне по пръстите. Имайте предвид, че сместа може да поеме и по-малко от посоченото в рецепта брашно - това зависи от гъстотата на нишестето. При мен веднъж пое 275 г, а друг път около 300 г брашно. Получава се хубаво и мекичко тесто, което се оставя да почине за 10 минути и после се разделя на 2 части.
2
В едната част от тестото се слага настъргана портокалова кора и се омесва добре. Останалото тесто се разделя на две части, като в едната се слага 15 г какао, смесено с млякото и се меси, докато стане тъмнокафяво на цвят. Тук на части добавях капки мляко и набрашнявах, за да се размеси добре.
3
В другата част от тестото (за светлата шарка) се слагат 5 г какао, смесено с млякото, и се действа по същия начин, както за тъмната шарка. Всяка топка тесто се разделя на 7 равни части. От светлокафявото тесто се оформят рулца (фитили), които се слагат в разточена кора от тъмнокафяво тесто и се прищипват. После се слагат в разточена кора от бяло тесто и се прищипват по същия начин. Всяко рулце се разрязва на 2 части и се подреждат в тавичка. Накрая се получават общо 14 части и ако се наслагват една върху друга, бриошът става висок и ще е по-красив (Първият път аз обаче наредих само 7 части, защото използвам дълга тавичката, а другите 7 части ги сложих зад тях (вместо върху тях) и така бриошът стана нисък. Втория път наредих всички части една върху друга и бриошът стана висок.) След като се сглоби бриошът се завива с кърпа и се оставя да втаса. (Първият път го оставих да втасва 1 час, а при втория ми опит с високия бриош времето за втасване беше 1 час и 30 минути.)
4
Фурната се загрява на 200 градуса и тавата с бриоша се слага вътре, след което температурата веднага се намалява на 170 градуса. Пече се около 35 минути на средната скара, като се проверява със забодена в средата клечка за зъби, дали е изпечен. Изважда се и се оставя да се охлади добре. След това се залива с разтопения на водна баня шоколад, смесен с млякото и се поръсва с нарязани ядки (бадеми, орехи или лешници).


Съвети:
В оригиналната рецепта е посочено царевично нишесте, но може да се използва и пшенично - важното е, да е натурално.
Аз използвах прясна мая. Ако ползвате суха мая, смесете всичко, след като нишестето изстине, за да не се пресече маята.
В оригиналната рецепта е посочено, че преди да се раздели на части, тестото трябва да престои няколко часа в хладилника, но аз не съм спазила това изискване, а веднага оформих и изпекох бриоша.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


293 ДУШИ ОНЛАЙН
Jah Nikolov коментира рецептата Баклава с орехи
Jah Nikolov коментира рецептата Шаран на фурна
Bistra Nikolova се регистрира в сайта.
Radka Chervenkova се регистрира в сайта.
Amada коментира рецептата Супа от тиква и моркови
Anny Grigorova коментира рецептата Тракийски сарми
Anny Grigorova се регистрира в сайта.
Amada коментира рецептата Сладки с тиква и стафиди
Елена Миланова коментира рецептата Домашен бекон
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта