Леща с агнешки кюфтета и бадеми

Леща в арабски стил, поднесена с притурка от цитроново кисело мляко, мед и джоджен
Източник: Бон Апети
Дата: 11.09.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г леща
1 морков
1 стрък целина
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. кимион

за кюфтетата:
600 г смляно агнешко месо от плешка
50 г бадеми
50 мл прясно мляко
1 филия хляб
1 яйце
1 шепа стафиди
4–5 стръка магданоз
1 ч. л. кориандър
1/2 ч. л. кимион
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус
брашно за паниране

за запръжката:
200 г домати
4 скилидки чесън
5 с. л. зехтин
1 ч. л. куркума

за притурката:
1 ч. ч. кисело мляко
1–2 с. л. лимонов сок
1 с. л. ситно нарязан джоджен
1 ч. л. мед
кората от 1 лимон


Начин на приготвяне:
1
Леща с агнешки кюфтета и бадеми
Лещата се слага в тенджера с 1 л студена вода, добавят се нарязаните надребно лук, морков и целина и се вари до готовност.
2
Леща с агнешки кюфтета и бадеми 2
Хлябът се полива с прясното мляко и се оставя да се напои.
3
Леща с агнешки кюфтета и бадеми 3
Мляното месо се подправя със сол, кимион, кориандър, наситнен магданоз и черен пипер, счупва се яйцето и се изсипват стафидите и смлените бадеми. Добавя се отцеденият от млякото хляб, меси се и с навлажнени ръце се оформят кюфтета.
4
Леща с агнешки кюфтета и бадеми 4
Наситненият чесън се запържва в предварително загретия зехтин и след 10–15 секунди се поръсва с куркума. Разбърква се, прибавят се нарязаните на кубчета домати и се запържват около 1 минута.
5
Леща с агнешки кюфтета и бадеми 5
Лещата се посолява, излива се запръжката и се добавят оваляните в брашно кюфтета. Подправя се с кимиона и ври под капак още 15–20 минути.
6
Леща с агнешки кюфтета и бадеми 6
Киселото мляко за притурката се смесва с джоджена, лимоновата кора, меда и лимоновия сок и се разбърква добре. Готовата супа се сервира заедно с притурката.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: