Лесна торта с цитруси

Дата: 19.01.2013
Източник: Бон Апети
Лесна торта с цитруси
 
Необходими продукти:
10 яйца
250 г печени бадеми
250 г пудра захар
1 малък портокал
20 г брашно
50 г галета
1 щипка сол
краве масло за намазване на формата
за глазурата:
250 г пудра захар
1 белтък
сокът от 1 малък портокал
за украса:
1–2 мандарини
200 г кристална захар
1/2 ч. ч. вода
кристална захар за овалване

Начин на приготвяне:
1
Лесна торта с цитруси
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.

 


2
Лесна торта с цитруси 2
Портокалът се измива много добре, кората се настъргва, а сокът се изцежда.

 


3
Лесна торта с цитруси 3
Към разбитите със захарта жълтъци се прибавят настърганата кора и сокът от портокала, брашното и отново се разбива.

 


4
Лесна торта с цитруси 4
Прибавят се смлените бадемите и галетата. Разбърква се с лъжица.

 


5
Лесна торта с цитруси 5
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и също се прибавят в купата. Разбърква се внимателно със силиконова шпатула.

 


6
Лесна торта с цитруси 6
Сместа се изсипва във форма за торта, на дъното на която има пергаментова хартия, а стените са намазани с разтопено масло. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути.

 


7
Лесна торта с цитруси 7
Оставя се да изстине и блатът се заравнява с нож за хляб.

 


8
Лесна торта с цитруси 8
Пудрата захар за глазурата се пресява в купа. Прибавя се белтъкът и се разбива добре с телена бъркалка, като се прибавя и портокаловият сок.

 


9
Лесна торта с цитруси 9
Сместа се намазва върху блата и се заглажда.

 


10
Лесна торта с цитруси 10
Мандарините се обелват и филетират.

 


11
Лесна торта с цитруси 11
От захарта и 1/2 ч. ч. вода се сварява сироп. Парчетата плод се потапят в него и после се овалват в захарта. Оставят се да се изсушат.

 


12
Лесна торта с цитруси 12
Подреждат се върху глазурата. Готовата торта се оставя да престои 2 часа и след това се разрязва и се поднася.

 


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Ами за глазурите обикновено се използва разбит белтък. Ти можеш да направиш млечен или сметанов крем, например.
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Здравейте, искам да Ви попитам дали белтъкът в глазурата може да се замести с нещо друго?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Гергана Георгиева се регистрира в сайта.
Mariana Georgieva коментира рецептата Орехови кифлички
Нина Арапкюлиева се регистрира в сайта.
Jolly сготви Меденки
Светлозар се регистрира в сайта.
Ради Стоева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта