Лятна шарлота

Съвършен летен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 04.07.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за рулото:
4 яйца
100 г брашно
100 г захар
1 бакпулвер
1 ванилия
200 г малиново сладко

за семифредото:
250 мл сладкарска сметана
200 г малини
200 г кайсии
4 жълтъка
150 г захар
50 мл портокалов ликьор
90 г печени бадеми със сол

Бон Апети препоръчва:
BILLA България успешно развива проекта си „Градините на BILLA“, в рамките на който веригата осъществява ползотворно партньорство с над 30 внимателно селектирани родни производители. Благодарение на тази кампания клиентите на BILLA могат да избират между богато разнообразие от вкусни и качествени плодове и зеленчуци, грижливо отгледани в над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България. Всички плодове и зеленчуци от „Градините на BILLA“ са с гарантирано качество и вкус. Това е така не само заради внимателно подбраните сортове и семена, а и заради положените за тях грижи, както от земеделските производители, така и от експертите на BILLA. Те контролират качеството на продукцията от подбора на семена през засаждането и отглеждането, до транспорта и излагането на плодовете и зеленчуците в магазините.
Виж повече
 

Начин на приготвяне:
1
Лятна шарлота
Яйцата и захарта се разбиват много добре, добавят се брашното, бакпулверът и ванилията, и се разбърква с шпатула.
2
Лятна шарлота 2
Сместа се изсипва в плитка тава, покрита се с пергаментова хартия и се пече 10 на 180 градуса. След това блатът се отлепва от хартията и докато е още топъл се завива на руло. Оставя се да се охлади, намазва се с малиновото сладко, завива се на стегнато руло, покрива се с фолио и се прибира в хладилник.

3
Лятна шарлота 3
Семифредото се приготвя като 50 г от захарта се загряват с 1 с. л. вода, докато се получи карамел и в него се сипват бадемите. Разбърква се, сместа се излива върху силиконов килим, охлажда се и полученият крокант се натрошава в хаванче.

4
Лятна шарлота 4
Жълтъците се разбиват с останалата захар на водна баня, докато побелеят.

5
Лятна шарлота 5
Сметаната се разбива, докато стане пухкава.

6
Лятна шарлота 6
Към жълтъците се слагат портокаловият ликьор и сметаната, разбърква се, сипва се натрошеният крокант и сместа се разделя на две равни части.

7
Лятна шарлота 7
Кайсиите се почистват от костилките, като 1–2 от тях се заделят, а останалите се пюрират. Запазва се и малка част от малините, другите се пасират.

8
Лятна шарлота 8
Към едната част от крема се слага кайсиевото пюре, а към другата – малиновото.
9
Лятна шарлота 9
Към крема с кайсии се слагат целите заделени малини, а към малиновия – заделените и предварително накълцани кайсии.

10
Лятна шарлота 10
Средна по големина стъклена купа се покрива с фолио за свежо съхранение. Рулото се нарязва на тънки парчета, с които се покриват дъното и стените на купата.
11
Лятна шарлота 11
Сипва се кайсиевият крем, върху него – малиновият, и се заравнява. Подреждат се останалите парчета руло, покрива се с фолио за свежо съхранение и се прибира във фризер за 12 часа.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

29.06.2015
Много яка шарлота се получи , ще се охлади и бон апети. Изпълних точно рецептата но купата ми за фризер е голяма и не ми стигна ролото.
6.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2015
Много освежаващо, леко и лесно за изпълнение. Шарлота ми стана любим десерт.
5.
Изпрати
лично съобщение

06.08.2014
Идеална стана...понеже в момента не ми се купуваха ягоди, вместо ягоди и кайсии направих пълнежа само с един вид плод- пъпеш. Наистина стана НЕУСТОИМ!!! Опитайте!
4.
Изпрати
лично съобщение

29.07.2014
Замених малинките с ягоди. Страхотен десерт!
3.
Изпрати
лично съобщение

01.07.2014
супер е
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


120 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: