Макарони със сирена и артишок на фурна

Дата: 11.06.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г макарони
4 л вода
4 с. л. морска сол
1 буркан маринован артишок
за соса от сирена:
500 г сирене „Маскарпоне“
150 г сирене „Горгонзола“
1/2 връзка див лук
1/2 връзка магданоз
2 щипки естрагон
сол и черен пипер
за бешамела:
2 с. л. брашно
2 с. л. краве масло
2 жълтъка
300 мл прясно мляко
200 г сирене „Пармезан“
1 с. л. доматен концентрат

Начин на приготвяне:
1
Макарони със сирена и артишок на фурна
Макароните се сваряват със солта във водата за 6–7 минути. После се отцеждат.

 


2
Макарони със сирена и артишок на фурна 2
Маслото за бешамела се сгорещява в касерола и в него се запържва брашното.

 


3
Макарони със сирена и артишок на фурна 3
Налива се топлото мляко – малко по-малко, за да не се образуват бучки.

 


4
Макарони със сирена и артишок на фурна 4
Сваля се от огъня, сипва се настъргания пармезан и се бърка, докато се разтопи. Сипва се доматеният концентрат и отново се разбърква.

 


5
Макарони със сирена и артишок на фурна 5
Прибавят се жълтъците – разбърква се хубаво.

 


6
Макарони със сирена и артишок на фурна 6
Маскарпонето се затопля съвсем леко на котлона, дърпа се от огъня, прибавят се горгонзолата, естрагонът, наситнените див лук и магданоз.

 


7
Макарони със сирена и артишок на фурна 7
Сосът се изсипва при пастата, разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер.

 


8
Макарони със сирена и артишок на фурна 8
Всичко се прехвърля в тава, заравнява се, покрива се с бешамела и отгоре се реди артишокът, нарязан надве по дължина.

 


9
Макарони със сирена и артишок на фурна 9
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

18.06.2015
Според мен всичко друго може да се замени , но не и горгонзолата, все пак тя е основната част от вкуса. Аз приготвих пастата , като изпозлвах 250 грама маскарпоне и 250 заквасена сметана, за да си спестя от цената, и добавих малко замразен спанак за цвят :) Дивия лук също мисля, че е задължителен, много приятен е вкуса с него. Пропуснах артишока, просто не ми се ходеше в по-голям магазин, но и така тази паста отива в моите любими. Следващия път ще го добавя.
4.
Изпрати
лично съобщение

15.06.2015
Надежда, цената на сиренето Горгонзола е различна в различните магазини. Ако смяташ, че това сирене е скъпо може да използваш обикновено синьо сирене, като трябва само да имаш предвид, че неговата текстура е по-различна, но и с него ястието ще стане вкусно.
3.
Изпрати
лично съобщение

11.06.2015
Искам да попитам това сирене Горгонзола много ли е скъпо ? И колко долу горе ще струват 150 гр ?
2.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2014
яко
1.
Изпрати
лично съобщение

16.12.2013
Много вкусно! Замених дивия лук със зелен лук и стана много добре.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


164 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта