Макови питки

Симпатични пухкави хлебчета
Източник: Бон Апети
Дата: 13.05.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно
250 мл прясно мляко
100 г краве масло
21 г прясна мая
1 яйце
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
маково семе за овалване


Начин на приготвяне:
1
Макови питки
Маята се разтваря в затопленото мляко, заедно със захарта. Оставя се да шупне.
2
Макови питки 2
Брашното се сипва в купа и се разбърква със солта.
3
Макови питки 3
Налива се разтопеното масло, а след това и шупналата мая.
4
Макови питки 4
Замесва се меко и еластично тесто.
5
Макови питки 5
Прехвърля се в купа, покрива се и се оставя да втаса.
6
Макови питки 6
От втасалото тесто се оформят 10 еднакви по размер топки.
7
Макови питки 7
Всяка топка се маже с разбито яйце и се овалва наполовина в маково семе.
8
Макови питки 8
Подреждат се в тава с непокритата от мак страна надолу. Върху всяка се прави прорези на кръст, като се цепва само повърхността.
9
Макови питки 9
Хлебчетата се оставят да втасат за около 40 минути. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – 10 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

14.01.2017
Страхотни !!! Много,много вкусни следващия път може би ще ги напълня с някаква смес!
5.
Изпрати
лично съобщение

15.03.2016
На мен ми харесаха, но все не ми оставаше време да седна за повече на компютъра за да кача снимките. Иначе ги пробвах по Коледа още.
4.
Изпрати
лично съобщение

28.12.2015
Честно казано не ми допаднаха - дали аз не ги направих или просто не са ми по вкуса, не знам. Като са топли са окей, след това никак не ми харесват :)
3.
Изпрати
лично съобщение

14.12.2015
Страхотни хлебчета!
2.
Изпрати
лично съобщение

08.12.2015
Вместо мак им сложих сусам.Много пухкави и вкусни.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: