Маслинови хлебчета

Подходящи за хапване по всяко време
Източник: Бон Апети
Дата: 04.02.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
300 г брашно
100 мл олио
1 ч. л. суха мая
125 мл прясно мляко
1/4 ч. л. сол

за плънката:
250 г зелени маслини (без костилки)
4 печени червени чушки
1 връзка пресен лук
1/2 ч. л. сумак
2 щипки чили на прах
2 с. л. зехтин
яйце за намазване
семена нигела за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Маслинови хлебчета
Брашното се смесва със солта.
2
Маслинови хлебчета 2
Маята се разтваря в затопленото мляко и когато шупне се налива към брашното, заедно с олиото.
3
Маслинови хлебчета 3
Замесва се меко тесто и се оставя да втаса, покрито с фолио за свежо съхранение.
4
Маслинови хлебчета 4
Нарязаните наситно лук и чушки се запържват в зехтина.
5
Маслинови хлебчета 5
Смесват се с накълцаните маслини, сумака и чилито.
6
Маслинови хлебчета 6
Тестото се разточва на тънка кора и се изрязват големи кръгове.
7
Маслинови хлебчета 7
Върху тях се разпределя маслиновата смес.
8
Маслинови хлебчета 8
Краищата им се намазват с вода, прихлупват се и се притискат с пръсти, за да се залепят.
9
Маслинови хлебчета 9
Зарявняват се с нож, подреждат се в тава с незалепващо покритие и се намазват с разбито яйце.
10
Маслинови хлебчета 10
Поръсват се с нигела.
11
Маслинови хлебчета 11
Пекат се около 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна.





Съвет:
Ако нямате нигела, може да използвате сусам, мак или мащерка.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

06.10.2015
Вкусни са , много и бързи .
6.
Изпрати
лично съобщение

08.05.2015
Мерити, маята може да не е шупнала, ако млякото е прегряло. Принципно, когато се използва суха мая не е задължително, тя да шупва предварително. Важно е тестото да втаса.
5.
Изпрати
лично съобщение

07.05.2015
Само не можах да разбера, защо сухата мая не ми шупна в млякото както пише в начина на приготвяне. Много вкусни се получиха, но солта на зелените маслини дойде в повече.
4.
Изпрати
лично съобщение

29.09.2014
Добавих малко кайма и замених сумака с чубрица и се получиха много добре.
3.
Изпрати
лично съобщение

15.08.2014
вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: