Милфьой с мус от мащерка, гарниран с желе от рози

Рецептата е приготвена от майстор-сладкаря Александър Чобанов
Източник: Бон Апети
Дата: 22.06.2010
Милфьой с мус от мащерка, гарниран с желе от рози
 
Необходими продукти:
500 мл прясно мляко
130 г захар
65 г нишесте
200 г сладкарска сметана
5 г желатин
1 стрък мащерка
несварено мляко за нишестето
захаросани листа от роза за украса
200 г натурален шоколад
100 г захар
100 мл вода
5 г желатин
20 г мед от рози


Начин на приготвяне:
1
Мусът се приготвя, като млякото, мащерката и захарта се кипват и се прибавя нишестето, предварително разтворено в малко несварено мляко. Вари се до получаването на гъст крем и към него се прибавя предварително накиснатият във вода желатин. Разбърква се, докато желатинът се разтопи. Кремът се оставя да изстине напълно и към него се прибавя сметаната.
2
Шоколадът се разтопява на водна баня и се разстила на тънък слой върху целофан или силиконово килимче. Когато започне да се стяга, се изрязват кръгове или друга форма по желание. Оставя се да стегне напълно и след това се отделят изрязаните плочки.
3
За една порция се отделят 3 шоколадови плочки. С помощта на две лъжици се оформят кенели от муса. Реди се куличка, като върху първата шоколадова плочка се слага мус, после – плочка шоколад, следва отново мус, върху него – шоколадова плочка, и се завършва с мус.
4
От водата и захарта за желето се сварява захарен сироп. Към него се прибавя предварително накиснатият в студена вода желатин. Оставя се да ври няколко минути, докато сместа се избистри, и се прибавя медът. Сместа се оставя да се охлади и след това се налива в избраните форми, за да се стегне напълно.
5
В средата на чиния за сервиране се поставя шоколадовата куличка, а отстрани се декорира със захаросано листо от роза, върху което се слага желе от рози. Украсява се със спирала от карамел.
 
 
Съвет:
Тук интересното е как ароматът на мащерката се пренася в крема, без да има парчета от нея. Мащерката ври в млякото на принципа на запарка на чай и след това се прецежда. По този начин се извлича ароматът, който остава в крема.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: