Млечен тарт

Един от вариантите на този десерт, типичен за Южна Африка
Източник: Бон Апети
Дата: 21.11.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
300 г брашно
125 г краве масло
80 г пудра захар
1 яйце
1 ч. л. канела
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол

за плънката:
1 л прясно мляко
200 г захар
4 яйца
50 г брашно
40 г царевично нишесте
80 г краве масло
1 есенция ванилия
2 щипки сол
канела за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Млечен тарт

В купа се смесват брашното, пудрата захар, бакпулверът, солта и канелата. Прибавя се маслото (трябва да е студено) – нарязаното на кубчета. Размесва се с пръсти, докато се получат малки трохи.

 


2
Млечен тарт 2

Слага се яйцето и се замесва тесто, което се оставя в хладилник да стегне за около 30 минути, покрито с фолио за свежо съхранение.

 

 


3
Млечен тарт 3

След това се разточва и се поставя във форма за торта с диаметър 26 см, като трябва да покрива и стените.

 


4
Млечен тарт 4

Тестото се покрива с пергаментова хартия, а отгоре се слага морска сол (това се прави, за да не се надигне). Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 15 минути. След това се допича за още 5 минути, без солта и хартията, до златист цвят.

 


5
Млечен тарт 5

800 мл от прясното мляко за плънката се кипва заедно с маслото. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

 


6
Млечен тарт 6

В купа с останалото прясно мляко се слагат жълтъците, 1/2 от захарта, брашното, царевичното нишесте, ванилията и щипка сол. Разбива се.

 


7
Млечен тарт 7

Горещото мляко се налива на тънка струя към млечно-яйчената смес, връща се на котлона и се оставя за 3–4 минути да се сгъсти. След това се охлажда леко.

 


8
Млечен тарт 8

Белтъците се разбиват със щипка сол и останала част от захарта на пухкава маса (не на сняг). Смесват се с охладения крем и се разпределят върху блата.

 


9
Млечен тарт 9

Тартът се пече в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор,  до готовност – около 30 минути. Оставя се да се охлади за 1 час, нарязва се и се поднася поръсен с канела.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2016
Вместо морска сол може да се използват зърна боб.
4.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2016
Ако нямаме морска сол с какво може да я заместим за да не се надигне блата?
3.
Изпрати
лично съобщение

28.09.2015
Виолета, по принцип блатът за този десерт трябва да стане хрупкав, а не като „камък“ - възможно е да си го препекла.
2.
Изпрати
лично съобщение

09.09.2015
Немога да разбера защо блатът ми стана твърд като камък.Какво може да съм згрешила?
1.
Изпрати
лично съобщение

16.12.2013
Получисе доста вкусно, но сместа ми беше повече и не се събра във формата. Може би следващия път трябва да я направя в по висока форма.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: