Мусака от патладжани и гъби в гювече

Източник: Бон Апети
Дата: 30.06.2003
Мусака от патладжани и гъби в гювече
 
Необходими продукти:
250 г гъби
30 г краве масло
2-3 патладжана
2 стръка лук
1 скилидка чесън
2 с. л. олио
1 с. л. доматено пюре
50-100 г кашкавал
галета за поръсване
200 мл прясно мляко
30 г краве масло
1 с. л. брашно
1 жълтък
1-2 щипки индийско орехче
черен пипер и сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Мусака от патладжани и гъби в гювече
Патладжанът се обелва, нарязва се на полумесеци, посолява се и се оставя да се изцеди от горчивия сок. След това парчетата се подреждат в намаслена тава, поливат се с малко олио и се пекат в силно загрята фурна, докато се зачервят (10-15 минути).
2
Мусака от патладжани и гъби в гювече 2
Лукът и чесънът се режат на колелца и се кавърдисват в сгорещената смес от краве масло и олио. Добавят се нарязаните на едри парчета гъби и доматеното пюре, посолява се на вкус, разбърква се и се оттегля от котлона.
3
Мусака от патладжани и гъби в гювече 3
Маслото за белия сос се разтопява в малка тенджера, след това се сипва брашното и се запържва за около 1 минута до златисто.
4
Мусака от патладжани и гъби в гювече 4
В тенджерата се налива студеното прясно мляко и когато кипне, се поръсва с индийско орехче, черен пипер и сол. Жълтъкът се разбива в купа и в него постепенно се налива полученият плътен бял сос, като се бърка непрекъснато, за да не се пресече.
5
Мусака от патладжани и гъби в гювече 5
В намазнени с масло и поръсени с галета гювечета се сипва малко от белия сос, след това се нарежда пласт от изпечените патладжани, върху него се нанася от гъбената смес и се поръсва с кубчета кашкавал. Ястието се залива с малко от соса и се пече около 30 минути в умерено загрята фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

30.05.2014
страхотна стана добавих картофи махнах жълтъка и вместо патладжан сложих тиквички
1.
Изпрати
лично съобщение

26.09.2014
Страхотна манджа ..за феновете е нещо като патладжанена манна :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


165 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: