Мусака от зеле

Дата: 21.11.2003
Източник: Бон Апети
Мусака от зеле
 
Необходими продукти:
1 кг зеле
сол и черен пипер на вкус
1 с. л. брашно
1 яйце
30 г краве масло
200–250 мл прясно мляко
1 ч. л. сол
4–5 стръка магданоз
70 мл олио
1 глава лук
50 г ориз
300–400 г стерилизирани домати
500 г телешка кайма
кашкавал за наръсване
 

Начин на приготвяне:
1
Мусака от зелеЗелето се нарязва на тънки ивици. В тенджера се загряват 50 мл от олиото, прибавя се една част от нарязаното зеле, разбърква се и се пържи около 1 минута. Добавя се останалото зеле, запържва се 1–2 минути, похлупва се и се задушава, докато зелето намали обема си наполовина (10–15 минути).
2
Мусака от зеле 2Лукът се реже наситно. Запържва се за 2–3 минути. Прибавя се оризът и се пържи още 2–3 минути. Доматите се пасират, добавят се и се разбърква. Посолява се и се задушава, докато остане на мазнина. Прибавя се каймата и тиганът се оттегля от котлона.
3
Мусака от зеле 3Намачква се, докато каймата се смеси добре с останалите продукти и стане на трохи. Овкусява се с накълцания магданоз. Готовата запръжка и зелето се смесват в тава. Разбърква се добре. Пече се 20–30 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
4
Мусака от зеле 4Маслото за заливката се разтопява. Добавя се брашното и се запържва за около 1 минута. Разрежда се със студеното прясно мляко, посолява се, разбърква се и се оттегля от котлона.
5
Мусака от зеле 5Яйцето се разбива. На тънка струйка и при непрекъснато бъркане горещата млечно-брашнена смес се прибавя към разбитото яйце. Бърка се, докато се хомогенизира.
6
Мусака от зеле 6Заливката се излива върху запечената мусака. Поръсва се с настъргания кашкавал. Пече се на същата температура 10–15 минути (до зачервяване).
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

09.09.2016
Мусаката, подходяща за зимните месеци.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


269 ДУШИ ОНЛАЙН
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта