Мусака от зеле

Източник: Бон Апети
Дата: 21.11.2003
Мусака от зеле
 
Необходими продукти:
1 кг зеле
500 г телешка кайма
300–400 г стерилизирани домати
50 г ориз
1 глава лук
70 мл олио
4–5 стръка магданоз
1 ч. л. сол
200–250 мл прясно мляко
30 г краве масло
1 яйце
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
кашкавал за наръсване


Начин на приготвяне:
1
Мусака от зеле
Зелето се нарязва на тънки ивици. В тенджера се загряват 50 мл от олиото, прибавя се една част от нарязаното зеле, разбърква се и се пържи около 1 минута. Добавя се останалото зеле, запържва се 1–2 минути, похлупва се и се задушава, докато зелето намали обема си наполовина (10–15 минути).
2
Мусака от зеле 2
Лукът се реже наситно. Запържва се за 2–3 минути. Прибавя се оризът и се пържи още 2–3 минути. Доматите се пасират, добавят се и се разбърква. Посолява се и се задушава, докато остане на мазнина. Прибавя се каймата и тиганът се оттегля от котлона.
3
Мусака от зеле 3
Намачква се, докато каймата се смеси добре с останалите продукти и стане на трохи. Овкусява се с накълцания магданоз. Готовата запръжка и зелето се смесват в тава. Разбърква се добре. Пече се 20–30 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
4
Мусака от зеле 4
Маслото за заливката се разтопява. Добавя се брашното и се запържва за около 1 минута. Разрежда се със студеното прясно мляко, посолява се, разбърква се и се оттегля от котлона.
5
Мусака от зеле 5
Яйцето се разбива. На тънка струйка и при непрекъснато бъркане горещата млечно-брашнена смес се прибавя към разбитото яйце. Бърка се, докато се хомогенизира.
6
Мусака от зеле 6
Заливката се излива върху запечената мусака. Поръсва се с настъргания кашкавал. Пече се на същата температура 10–15 минути (до зачервяване).
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

09.09.2016
Мусаката, подходяща за зимните месеци.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


vaniii5 се регистрира в сайта.
Мария Големанова се регистрира в сайта.
annakamalieva се регистрира в сайта.
bibi се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: