Мусака с патладжани и булгур

Дата: 16.09.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 патладжана
200 г булгур (с варене)
300 г кисело мляко
2 яйца
1 с. л. брашно
250 г кашкавал
2 с. л. зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкус
за доматения сос:
900 г домати сорт „Рома“
3 скилидки чесън
1 глава лук
1 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. канела
2 щипки бахар
1/2 ч. л. захар
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Мусака с патладжани и булгурПатладжаните се обелват, нарязват се на шайби, посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се отцеди горчивият им сок. След това се измиват и се подсушават.
2
Мусака с патладжани и булгур 2Подреждат се в тави, намазват се със зехтин и се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор – до златисто.
3
Мусака с патладжани и булгур 3Булгурът се сварява в подсолена вода, след което се охлажда и се смесва със зехтина.

4
Мусака с патладжани и булгур 4Сосът се приготвя като доматите се пасират и се прецеждат.
5
Мусака с патладжани и булгур 5Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Когато омекнат, към тях се добавят захарта, риганът, канелата и бахарът.
6
Мусака с патладжани и булгур 6Наливат се доматите, готви се на слаб огън около 20 минути и се овкусява със сол и черен пипер.
7
Мусака с патладжани и булгур 7Яйцата се разбиват и се смесват с брашното, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус.
8
Мусака с патладжани и булгур 8Част от доматения сос се сипва в тава.
9
Мусака с патладжани и булгур 9Отгоре се разпределя част от булгура.
10
Мусака с патладжани и булгур 10След това се слага и част от патладжаните.
11
Мусака с патладжани и булгур 11Следва отново доматен сос, след това – настърган кашкавал и се реди така, докато свършат всички продукти.
12
Мусака с патладжани и булгур 12Накрая се сипва заливката и се поръсва с настърган кашкавал.
13
Мусака с патладжани и булгур 13Мусаката се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
14
Мусака с патладжани и булгур 14Охлажда се за кратко, нарязва се и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

08.02.2016
Стана вкусна мусака . Въпреки , че не сложих на нея заливка . Но пък сложих кашкавал . Следващият път ще е с заливка . :)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.12.2015
Стана супер! Имах няколко картофчета и ги метнах и тях. Пропуснах заливката, защото нямах продуктите и вместо това наблегнах на повече кашкавал.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта