Мусака с тиквички

Дата: 11.10.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за плънката:
600 г кайма смес
2 моркова
100 г глава целина
1 глава лук
4 скилидки чесън
600 г домати на кубчета от консерва
100 мл мастика
50 мл зехтин
1/4 връзка магданоз
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
1 пръчка канела
сол и черен пипер на вкус
за бешамела:
700 мл прясно мляко
4 жълтъка
4 с. л. брашно
4 с. л. краве масло
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
за мусаката:
1 кг тиквички
800 г картофи
300 г овчи кашкавал
50 мл зехтин

Начин на приготвяне:
1
Мусака с тиквичкиЛукът, чесънът, морковите и целината за плънката се нарязват наситно. Запържват се в загрятия зехтин.

2
Мусака с тиквички 2Добавя се каймата и се пържи докато стане на трохи. Сместа се овкусява с канелата, мащерката и дафиновия лист. Налива се мастиката.

3
Мусака с тиквички 3След като алкохолът се изпари, се прибавят доматите. Сместа се оставя да къкри на слаб огън за около 40 минути. По средата на готвенето се маха канелата. Овкусява се със сол, черен пипер и наситнения магданоз.

4
Мусака с тиквички 4Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното. Постепенно се налива млякото. Овкусява се с индийското орехче.

5
Мусака с тиквички 5Съдът се сваля от огъня и когато сместа се охлади леко, се добавят жълтъците, сол и черен пипер. Сосът се оставя да се охлади закратко.

6
Мусака с тиквички 6Тиквичките се нарязват натънко по дължина. Овалват се в зехтина и се пекат на грил тиган.

7
Мусака с тиквички 7Картофите се нарязват на тънки шайби с мандолина. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.

8
Мусака с тиквички 8Дъното на тава (29х29 см) се намазва с малко бешамел. Отгоре се подреждат плътно картофи, после тиквички. Върху тях се разпределя половината от сместа с каймата. Поръсва се с настърган кашкавал и отново се редуват бешамел, картофи, тиквички, останалата кайма, бешамел, кашкавал, картофи, тиквички, бешамел и се завършва с кашкавал.

9
Мусака с тиквички 9Мусаката се пече за 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (14)
14.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2016
Аромат и вкус...страхотни :)
13.
Изпрати
лично съобщение

02.07.2015
Мусаката стана перфектна, наистина изисква повече време,но си заслужава.направих я без канела и мастика,супер рецепта.изяде се много бьрзо, това е показател,че и у дома много се хареса
12.
Изпрати
лично съобщение

30.06.2015
Перфектна стана! И ароматът беше божествен :Р
11.
Изпрати
лично съобщение

26.07.2014
Много вкусна мусака. Аз лично сложих тиквичките сурови и си спестих доста време.Вкусът е отличен!
10.
Изпрати
лично съобщение

07.07.2014
супер
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


117 ДУШИ ОНЛАЙН
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
Марияна Павлова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта