Никулденски шаран

Дата: 06.12.2011
Източник: Бон Апети
Никулденски шаран
 
Необходими продукти:
1 шаран (1,5–2 кг)
400 г перлени лукчета (замразени)
50 мл мастика
1 лимон
4 с. л. зехтин
сол, черен пипер и пипер меланж на вкус
за плънката:
1 стрък праз
50 г сушени домати
1/2 ч. ч. булгур
2 скилидки чесън
1 ч. ч орехи
1 връзка копър
1/2 ч. л. сух риган
1 ч. ч гъбен бульон
сол и черен пипер на вкус
зехтин за запържване
 

Начин на приготвяне:
1
Никулденски шаран
Шаранът се почиства от вътрешностите и люспите. Овкусява се със сол и пипер. Празът, чесънът и сушените домати се нарязват наситно. Запържват се в малко зехтин, докато празът стане леко карамелен.


2
Никулденски шаран  2
Прибавя се булгура, налива се бульона и се овкусява с риган.


3
Никулденски шаран  3
Съдът се сваля от огъня и се добавят орехите, наситнения копър, сол и черен пипер.


4
Никулденски шаран  4
Шаранът се пълни с готовата смес, а ако тя се окаже в повече се разпределя в тавата. Рибата се зашива и се поставя в съда за печене.


5
Никулденски шаран  5
Мастиката, захтинът, сокът и настърганата кората от лимона се смесват и с получената емулсия се залива шарана.


6
Никулденски шаран  6
Перлените лукчета се разпределят около рибата и се поръсват със сол и пипер меланж. Пече се в загрята на 220 градуса фурна за 15 минути. След това температурата се намалява на 180 градуса и шаранът се пече още около 2 часа, покрит с фолио.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

11.12.2015
Да, Мирослав, разбира се, може да се използва узо.
7.
Изпрати
лично съобщение

07.12.2015
Много вкусна плънка и шаранът се изпече идеално. Толкова бързо свърши, че не успях да го снимам :)
6.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2015
Страхотен стана. Аз го пекох по друг начин, в/у лозови клонки и по малко от 2 часа. Плънката е много вкусна! занапред ще да се прави!
5.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2015
Мислех си, че два час във фурната ще са много, но се получи много вкусно. Облизах ме си пръстите. Наздраве на именниците!
4.
Изпрати
лично съобщение

05.12.2015
А може ли вместо мастика да се ползва узо?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Иванка Тошева се регистрира в сайта.
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта