Новогодишна пита

На всеки празник е добре да се поднесе и домашно проготвена пита. Ето една идея за новогодишната нощ
Източник: Бон Апети
Дата: 31.12.2022
Новогодишна пита
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
4 яйца
400 мл прясно мляко
250 г свинска мас
1 кубче мая (42 г)
1 щипка сол
1/2 с. л. захар
1 жълтък за намазване
1 с. л. сусам за поръсване
1 с. л. мак за поръсване

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Новогодишна пита

В  100 мл от топлото мляко се разтваря маята със захарта. Поръсва се щипка брашно и се оставя да шупне.

 


2
Новогодишна пита 2

Брашното се смесва със солта. Прави се кладенче и се слагат яйцата, млякото, шупналата мая и половината от разтопената мас.

 


3
Новогодишна пита 3

С намазнени с мас ръце се замесва меко тесто. Прехвърля се в намазнена чиста купа и се оставя да втаса, покрито с фолио за свежо съхранение.

 


4
Новогодишна пита 4

Тестото се накъсва на 16 топки. Всяка от тях се прави на фитил.

 


5
Новогодишна пита 5

Оформят се възли, като фитилите се връзват и краищата се прегъват отдолу.


6
Новогодишна пита 6

Подреждат се в намазана с мас тава. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.

 


7
Новогодишна пита 7

Питата се намазва с разбит жълтък с останалата свинска мас, поръсва се със сусама и мака и се оставя отново да втаса.

 


8
Новогодишна пита 8

Пече се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, до зачервяване – за 40 минути. Оставя се да се охлади върху скара, за да не се овлажнява, после се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (13)
13.
Изпрати
лично съобщение

31.12.2022
Мисля, че изглежда добре. Аз направих половин доза - за баба и дядо като нас:) Догодина ще пиша дали е вкусна - или по-скоро дали е останала:)
12.
Изпрати
лично съобщение

01.01.2021
Мека и супер вкусна!!!
11.
Изпрати
лично съобщение

28.08.2015
много ми харесва
10.
Изпрати
лично съобщение

03.11.2014
да
9.
Изпрати
лично съобщение

31.12.2013
Питката се получи страхотна. Нямах мас и я замених с масло. Забравих да сложа сол и стана малко безвкусна, но имаче няма грешка. Препоръчвам.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


110 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: