Орехова потица

Дата: 09.01.2012
Източник: Бон Апети
Орехова потица
 
Необходими продукти:
за тестото:
600 г брашно
2 жълтъка
50 г краве масло
50 г захар
250 мл прясно мляко
кората от 1 лимон
1 щипка сол
за разтварянето на маята:
40 г жива мая
2 с. л. топло мляко
2 с. л. брашно
1 ч. л. захар
за плънката:
300 г орехи
50 мл прясно мляко
1 ч. л. канела
2 с. л. ром
50 г захар
100 г мед
2 белтъка
40 г краве масло
1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:
1
Орехова потица
Маята се намачква и се смесва с млякото, брашното и захарта. Разбърква се и се оставя на топло да шупне. После се прибавя към брашното за тестото.


2
Орехова потица  2
Маслото, жълтъците и захарта се разбиват на пяна с миксер. Млякото се стопля леко и се сипва в сместа. Слагат се настърганата лимонова кора и солта.


3
Орехова потица  3
Разбърква се и се пресипва в брашното. Замесва се не много твърдо тесто. Готово е когато спре да се лепи  по ръцете. Оставя се в купа да втаса.


4
Орехова потица  4
Млякото за плънката се загрява на котлона. Добавят се маслото и захарта и се оставя да заври.


5
Орехова потица  5
С тази смес се заливат смлените орехи и се разбърква добре с лъжица.


6
Орехова потица  6
Медът се разтопява, прибавят се канелата и ромът и се налива към ореховата смес. Оставя се да изстине.


7
Орехова потица  7
Белтъците се разбиват на сняг и се добавят по малко към изстиналата смес. Разбърква се.


8
Орехова потица  8
Когато тестото удвои обема си, се разточва на кора с дебелината около 1 см.


9
Орехова потица  9
Плънката се намазва отгоре, като не се стига до краищата на тестото.


10
Орехова потица  10
Навива се на стегнато руло.


11
Орехова потица  11
Слага в намаслена тава и се оставя на топло да втаса още веднъж. После се намазва с разбитото яйце и се пече в загрята на 170 градуса фурна за 1 час.


12
Орехова потица  12
След като се изпече, сладкишът се вади още горещ от тавата върху решетка, за да не се овлажнява и да се запази хрупкавата коричка. Когато изстине се нарязва на филии и се поднася.

 


Съвет: Готовото руло може да поръсите с пудра захар.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


182 ДУШИ ОНЛАЙН
Полина Петрова се регистрира в сайта.
Nikolay Djagalski се регистрира в сайта.
Деси коментира рецептата Бяла торта „Гараш“
Jah Nikolov коментира рецептата Баклава с орехи
Jah Nikolov коментира рецептата Шаран на фурна
Bistra Nikolova се регистрира в сайта.
Radka Chervenkova се регистрира в сайта.
Amada коментира рецептата Супа от тиква и моркови
Anny Grigorova коментира рецептата Тракийски сарми
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта