Орехова потица

Словенско руло с плънка от орехи и мед
Източник: Бон Апети
Дата: 09.01.2012
Орехова потица
 
Необходими продукти:
за тестото:
600 г брашно
2 жълтъка
50 г краве масло
50 г захар
250 мл прясно мляко
кората от 1 лимон
1 щипка сол

за разтварянето на маята:
40 г жива мая
2 с. л. топло мляко
2 с. л. брашно
1 ч. л. захар

за плънката:
300 г орехи
50 мл прясно мляко
1 ч. л. канела
2 с. л. ром
50 г захар
100 г мед
2 белтъка
40 г краве масло
1 яйце за намазване



Начин на приготвяне:
1
Орехова потица

Маята се намачква и се смесва с млякото, брашното и захарта. Разбърква се и се оставя на топло да шупне. После се прибавя към брашното за тестото.


2
Орехова потица  2

Маслото, жълтъците и захарта се разбиват на пяна с миксер. Млякото се стопля леко и се сипва в сместа. Слагат се настърганата лимонова кора и солта.


3
Орехова потица  3

Разбърква се и се пресипва в брашното. Замесва се не много твърдо тесто. Готово е когато спре да се лепи  по ръцете. Оставя се в купа да втаса.


4
Орехова потица  4

Млякото за плънката се загрява на котлона. Добавят се маслото и захарта и се оставя да заври.


5
Орехова потица  5

С тази смес се заливат смлените орехи и се разбърква добре с лъжица.


6
Орехова потица  6

Медът се разтопява, прибавят се канелата и ромът и се налива към ореховата смес. Оставя се да изстине.


7
Орехова потица  7

Белтъците се разбиват на сняг и се добавят по малко към изстиналата смес. Разбърква се.


8
Орехова потица  8

Когато тестото удвои обема си, се разточва на кора с дебелината около 1 см.


9
Орехова потица  9

Плънката се намазва отгоре, като не се стига до краищата на тестото.


10
Орехова потица  10

Навива се на стегнато руло.


11
Орехова потица  11

Слага в намаслена тава и се оставя на топло да втаса още веднъж. После се намазва с разбитото яйце и се пече в загрята на 170 градуса фурна за 1 час.


12
Орехова потица  12

След като се изпече, сладкишът се вади още горещ от тавата върху решетка, за да не се овлажнява и да се запази хрупкавата коричка. Когато изстине се нарязва на филии и се поднася.

 


Съвет: Готовото руло може да поръсите с пудра захар.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


110 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: