Орехова торта

С домашно приготвени блатове, сладко от боровинки, сметана и обилно поръсена с орехи
Източник: Бон Апети
Дата: 06.05.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
100 г брашно
200 г орехи
1 щипка сол
2 ч. л. бакпулвер
1 лимон
100 г краве масло
400 мл сладкарска сметана
4 яйца
80 г захар
300 г конфитюр от боровинки

за сиропа:
250 мл вода
6 с. л. захар
сокът от 1 лимон
40 мл ром


Начин на приготвяне:
1
Орехова торта
Маслото се разтопява. Брашното и половината от смлените орехи се смесват в купа. Добавят се солта, бакпулверът и настърганата лимонова кора и се разбърква.
2
Орехова торта 2
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Към тях се сипват сухите съставки, разтопеното масло и внимателно се разбърква с шпатула. Изсипва се в постлана с хартия за печене кръгла форма с махащо се дъно.
3
Орехова торта 3
Пече се на 165 градуса с вентилатор 40 минути.
4
Орехова торта 4
В касерола се смесват лимоновият сок, ромът, захарта и водата. Оставят се на огъня, докато се сгъстят и се получи сироп.
5
Орехова торта 5
Блатът се разделя на две. Долният се залива с горещия сироп и се намазва с конфитюра. Поставя се горният блат и също се сиропира. Сметаната се разбива с миксер и тортата се намазва.
6
Орехова торта 6
Поръсва се с останалите смлени орехи.
Подобни рецепти:
Коментари (17)
17.
Изпрати
лично съобщение

13.02.2015
Тортата стана много вкусна.Отгоре я украсих с ягоди.
16.
Изпрати
лично съобщение

24.05.2014
много вкусно
15.
Изпрати
лично съобщение

05.02.2014
Малко трудно разделих блата на две, но крайния резултат беше прекрасен-много приятна и лека торта.
14.
Изпрати
лично съобщение

26.12.2013
Много приятна, вкусна и лека торта.
13.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2013
Изключително вкусна и лека торта. Облизахме си пръстите вкъщи. Най-важното е, че не се прави никак трудно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: