Орехови „охлюви“

Дата: 03.08.2012
Източник: Бон Апети
Орехови „охлюви“
 
Необходими продукти:
за тестото:
4–5 ч. ч. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
1 пакетче суха мая
1/3 ч. ч. захар (и 1 с. л. за маята)
125 г краве масло
2 яйца
1 жълтък за намазване
1 ч. л. сол
кората от 1 лимон
краве масло за намазване
брашно за разточване
пудра захар за поръсване
за пълнежа:
250 г орехи
50 г сушени смокини
80 г краве масло
150 г тъмна кафява захар
50 мл ром
2 с. л. канела
 

Начин на приготвяне:
1
Орехови „охлюви“
Брашното се пресява. В затопленото мляко се слага маята и 1 с. л. захар. Оставя се да шупне за около 5 минути.


2
Орехови „охлюви“ 2
В купа се смесват яйцата, захарта, настърганата кора от лимона, разтопеното масло. Разбърква се добре. Добавят се пресятите брашно и маята, замесва се гладко тесто (може и с миксер, с приставките за тесто).


3
Орехови „охлюви“ 3
Доомесва се върху набрашнен плот. Прехвърля се в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса около 1 час, на топло.
 

4
Орехови „охлюви“ 4
Орехите се смилат в блендер. Смокините се нарязват на кубчета и се поливат с рома и малко вода, за да омекнат.


5
Орехови „охлюви“ 5
Тестото се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина около 0,5–1 см и се намазва с разтопено масло.

 


6
Орехови „охлюви“ 6
Отгоре се разпределят захарта, канелата, ядките и смокините. Навива се стегнато руло.

 


7
Орехови „охлюви“ 7
После се нарязва на парчета с дебелина около 1 см.

 


8
Орехови „охлюви“ 8
Подреждат се в кръг, в тава с пергаментова хартия, като се застъпват леко. Прави се и вътрешен кръг, и в средата се слага 1 парче. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат още 30 минути.

 


9
Орехови „охлюви“ 9
Преди да се изпекат, се намазват с разбит с малко вода жълтък и маслото, останало от намазването на кората. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за 30– 40 минути. Още докато са топли се поръсват с пудра захар.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Направих ги, но ги изчаках да порастнат още. Стана страхотно - като пита - обрах овциите на сериозни майсторки. При това ми я омеси и втаса хлебопекарната. Благодаря за чудесната рецепта.
7.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Стана много вкусно,изяде се за отрицателно време!
6.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Да, Милена, можеш да замениш смокините с други сушени плодове.
5.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Здравейте гледам редовно предаването,както и това на 06.04.2012г.След като видях ореховите охлюви реших да ги направя ,по това време бях на село инямах точно тези продукти ,но импровизирах и мисля, че се получиха добри охлювчета.
4.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
това мисля да го пробвам за великден искам само да питам може ли да не ползвам сушени смокини а нещо друго?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


102 ДУШИ ОНЛАЙН
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта