Ориенталски зелеви сарми

Интересно разнообразие в зимното меню
Източник: Бон Апети
Дата: 22.11.2016

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 глава бяло зеле (средно голяма)
500 г смляно месо от телешки врат
200 г бисерен ориз
40 г краве масло
600 мл пилешки бульон
2 глави чесън
2 лимона
1 с. л. кимион
1/2 ч. л. смлян бахар
1/4 ч. л. сушена мента
сол и черен пипер на вкус

за гарниране:
200 г кисело мляко
2 скилидки чесън
1 с. л. сусамов тахан
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Ориенталски зелеви сарми
Зелето се почиства от кочана, потапя се в кипяща вода, за да могат листата да се отделят по-лесно и леко да омекнат.
2
Ориенталски зелеви сарми 2
След това се потапят в студена вода, за да спре процесът на готвене.
3
Ориенталски зелеви сарми 3
Оризът се накисва във вода за 30 минути. Отцежда се и се смесва с разтопеното масло, каймата, кимиона, бахара, ментата, сол и черен пипер на вкус.
4
Ориенталски зелеви сарми 4
Прибавят се и 4 накълцани скилидки чесън, а останалите се белят и се разполовяват.
5
Ориенталски зелеви сарми 5
Зелевите листа се разделят надве, като твърдата част се отстранява.
6
Ориенталски зелеви сарми 6
Плънката се разпределя върху листата и се завиват стегнати рула.
7
Ориенталски зелеви сарми 7
Подреждат се в тенджера плътно едно до друго, слагат се скилидките чесън, налива се бульонът, посолява се, притискат се с чиния и се похлупват. Готвят се 40 минути на слаб огън.
8
Ориенталски зелеви сарми 8
Налива се лимоновият сок и се готвят още 10–15 минути.
9
Ориенталски зелеви сарми 9
Чесънът за соса се стрива на паста и се смесва с киселото мляко, тахана и сол.
10
Ориенталски зелеви сарми 10
Сармите се сервират със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


260 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: