Ориз със зеленчуци

Източник: Aleksandra Ivanova
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 02.10.2015
Ориз със зеленчуци
 
Необходими продукти:
1 ч. ч. ориз
зеленчуци по избор
1/2 ч. ч. пасирани домати
2 с. л. зехтин
30 г краве масло
2-3 с. л. бяло вино
50 мл готварска сметана
1 малка глава стар лук (или праз)
2 скилидки чесън (или 2 стръка пресен чесън)
сол (подправки на вкус)


Начин на приготвяне:
1
Оризът се изплаква под течаща вода и се отцежда.
2
Лукът и чесънът се нарязват наситно, останалите зеленчуци - както ви харесва и както им подхожда. Рецептата е универсална и зеленчуците могат да бъдат всякакви (по ваш избор или в някаква комбинация).
3
В дълбок тиган загрявате зехтина и задушавате лука и чесъна. Следват останалите зеленчуци - да се позапържат и те (независимо, дали са сурови или замразени).
4
Добавяте ориза и пържите 2-3 минути, докато стане прозрачен.

5
Прибавяте виното и изчаквате 2 минути, докато алкохолът се изпари и останат само ароматът и вкусът.
6
Добавяте пасираните домати и 1 ч. ч. горещ зеленчуков бульон (или месен бульон) или гореща вода.
7
Посолявате и оставяте ястието да къкри на слаб огън, под капак, като периодично разбърквате и доливате вода (бульон).
8
Когато оризът поеме водата, добавяте сметаната и маслото, и бъркате още 1-2 минути.
9
Овкусявате с подправки по избор и дърпате съда от котлона.
10
Сервирайте веднага, преди оризът да е попил цялата течност.



Съвети:
Може да поръсите всяка порция с настърган пармезан (или с натрошено краве сирене).
Сметаната не е задължителна - може и без нея.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


132 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: