Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши

Дата: 03.02.2014
Източник: Оиши
ТИТЛА: Хоби готвач
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши
 
Необходими продукти:
Необходими продукти за приготвяне на 6 чаши ориз:
3 ч.ч. къс или средно къс ориз (сорт NISHIKI или HARUKA*)
3 ч.ч. вода
За приготвянето на оцета за суши:
4 с.л. оризов оцет за суши
1 ½ с.л. захар
1/2 с.л. сол
или друг вариант за оцета за суши
4 с.л. готов Кикоман оризов оцет за суши
Необходими продукти за суши хосо-маки
1 опаковка нори листа
малко уасаби паста
известно количество Сьомга филе или краставица, или варено яйце
1 бр. бамбукова подложка за навиване
 
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на сушиОризът за суши е по-различен сорт от този, който сме свикнали да консумираме по нашите географски ширини – по-къс, не се скашква при варене, зърната не се натрошават, не губят целостта си , но в същото време са достатъчно лепкави, че да може суши-майсторът да оформи с тях хапките.Ще приготвим суши хосомаки, което традиционно има една „плънка” – сьомга, краставица, авокадо, яйце и пр. според вкуса.Първо приготвяме ориза, след това плънката и самото суши.
1. Измийте много добре ориза под течаща хладка вода като го поставите в гевгир и нежно разбърквате. Мийте докато водата се избистри (да остане колкото се може по-малко „бяла” вода), след което оставте да се отцежда за около 30 минути.
Сипете водата и ориза в дълбок тиган с дръжка или тенджера (около 18-20 см диаметър на дъното). Важно е да се знае, че суши оризът се вари в съотношение равни части вода към ориз! Покрийте с капак и варете на силен огън докато водата заври и започнете да виждате мехурчета по ръба на капака. След това намалете огъня до най-слабия възможен и оставете така за 10 минути или докато водата не се поеме напълно от ориза. Махнете от котлона и оставете настрани за 10-15 минути без да откривате капака.
В по-малка тенджерка смесете оцета, солта и захарта и бъркайте на среден огън. В случай, че използвате Оризовия оцет на Кикоман, не е необходимо да смесвате нищо.
Изсипете ориза в по-широк дървен съд (т.нар. хангири) или пластмасов такъв. Изсипете оцета отгоре и леко разбъркайте с дървена лъжица, за да се поеме добре от ориза.
Покрийте с влажна кухненска кърпа докато сте готови да използвате ориза за навиването на самото суши.


2
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 22.Вземете лист нори и го разрежете на две
3
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 33.Сьомгата (или всяка друга плънка, която сте избрали), трябва да се нареже на тънки ленти по дължина. В случай, че сте избрали краставица, то важно е първо да я обелите, разрежете да две по дължина и да издълбаете месестата част, след което да нарежете по дължина на ленти.
4
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 44.За да е по-лесно почистването на бамбуковата рогозка, препоръчваме да я „опаковате” плътно с обикновено кухненско фолио. Поставете половинката нори върху рогозката и с леки движения разстелете ориза за суши (добре изстинал) отгоре.
Оризът не трябва да е нито на много дебел слой, нито прекалено тънък – достатъчно, за да покрие норито без да прозира отдолу.

5
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 55.Поставете нарязаното парче сьомга в средата. В случай, че правите някой от по-дебелите видове суши, като „калифорния”, например, плънката се поставя в края. При хосомакито, обаче тя е в средата, тъй като то е значително по-малко по размер.

6
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 66.Започнете да навивате рогозката, като внимателно натискате при всяко едно завъртане, така че да оформите добре една „фуния”.
7
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 77.Когато „фунията” е готова, вземете остър нож и се опитайте да нарежете ролцата с минимални движения. В противен случай има риск те да се разпаднат. Препоръчваме след всеки разрез, ножът леко да се намокря.
8
Основни техники за варене на ориз за суши и приготвяне на суши 88.Сушито се сервира с японски соев сос и уасаби.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

29.05.2016
Страхотни насоки за работа с ориза и като цяло за хосомаки и футомаки рулцата. Перфектна за припомняне на основните стъпки за хората, които не приготвят често суши като мен. Благодаря! :)
8.
Изпрати
лично съобщение

27.05.2016
Сварих ориза както беше посочено тук, а не от опаковката. Също така, го оставих около 10-15 минути повече, да изстине. На 500 гр. ориз сложих двойно оцет, който сам си направих. Честно казано се получи супер, адски е вкусен. А за сушито да не говорим, беше направо божествено. Това в ресторанта пасти да яде.
7.
Изпрати
лично съобщение

29.03.2016
Ако се интересувате от направа на Суши у дома или за вашето заведение: ://fukuriu.net/
6.
Изпрати
лично съобщение

11.10.2015
Стана страхотно нищо общо с купеното.
5.
Изпрати
лично съобщение

16.04.2015
Сушито е страхотно, а приготвянето му е забавление за цялото семейство.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Иван Ангелов се регистрира в сайта.
Ели Лилова се регистрира в сайта.
Nikolina Emilova Stamenkova се регистрира в сайта.
Дарена Йовкова се регистрира в сайта.
Kristina Mihaylova коментира рецептата Паста с пиле и моцарела
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта