Основно тесто за пица и фокача

Дата: 23.06.2007
Източник: Бон Апети
Основно тесто за пица и фокача
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
3-4 с. л. зехтин
10 маслини
100 г моцарела
200 мл доматен сос
морска сол за поръсване
1 ч. л. розмарин
6-7 с. л. зехтин
1 1/2 ч. л. сол
3 с. л. зехтин
1/2 кубче мая (25 г)
1/2 ч. л. риган
 

Начин на приготвяне:
1
Основно тесто за пица и фокачаМаята се разтваря в около 200 мл топла (но не гореща) вода и се налива в брашното. Добавя се зехтинът и се посолява на вкус.
2
Основно тесто за пица и фокача 2Постепенно се налива вода и се замесва меко тесто. Оставя се да престои 2 часа, при което обемът му трябва да се увеличи двойно. След това се разделя на две части и с едната се приготвя фокача, а с другата – пица.
3
Основно тесто за пица и фокача 3Тава за пече се намазнява обилно със зехтин. В нея се слага тестото за фокачата и се доомесва, като се поръсва с розмарин.
4
Основно тесто за пица и фокача 4Постепенно тестото се разстила, така че да запълни тавата. Намазва се със зехтин и вода, предварително смесени в съотношение едно към едно.
5
Основно тесто за пица и фокача 5Фокачата се поръсва с морска сол и още малко розмарин и се оставя да втаса за около 20 минути. След това се поставя в загрята фурна и се пече 15-20 минути при температура 200-220 градуса.
6
Основно тесто за пица и фокача 6Тестото за пицата се омесва върху набрашнен плот. Тавата, в която ще се пече пицата, се намазнява, тестото се разточва до големината й и се пренася в нея.
7
Основно тесто за пица и фокача 7Върху тестото равномерно се разстила доматеният сос.
8
Основно тесто за пица и фокача 8Отгоре се поставят парченца моцарела, поръсва се със сол и риган и се полива с малко зехтин.
9
Основно тесто за пица и фокача 9Накрая се добавят нарязаните маслини, пицата се поставя в загрята фурна и се пече около 20 минути при температура 200 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

11.10.2015
Безотказна рецепта! :)
1.
Изпрати
лично съобщение

08.11.2014
Като цяло търсех тесто за пица, но в крайна сметка направих и фокача. Малка забележка: на три места в описанието на продуктите има Зехтин...не е ясно къде колко се слага.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


287 ДУШИ ОНЛАЙН
Елена Стоянова се регистрира в сайта.
Радина Великова се регистрира в сайта.
Roberta Georgieva се регистрира в сайта.
Малинка коментира рецептата Захарен пирог
Николета Чераджийска-Тодорова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта