Пълнена пуйка с грейви сос

Дата: 26.12.2012
Източник: Бон Апети
Пълнена пуйка с грейви сос
 
Необходими продукти:
1 пуйка (3,5 кг)
1 глава лук
1 глава червен лук
2 моркова
4–5 скилидки чесън
1/4 глава целина
1 дафинов лист
2 с. л. зехтин
200 г бекон на ленти
сол и черен пипер на вкус
за намазване:
200 г краве масло
1 лимон
1 портокал
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
за соса:
500 мл сайдер (ябълково вино)
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. зехтин
1 стрък розмарин

Начин на приготвяне:
1
Пълнена пуйка с грейви сос
Пуйката се овкусява със сол и черен пипер.

 

 


2
Пълнена пуйка с грейви сос  2
В купа се смесват маслото (размекнато на стайна температура), чесънът, стрит на паста с малко сол, настърганите кори на лимона и портокала, както и 1/2 от техния сок, нарязаният наситно магданоз, сол и черен пипер на вкус.

 


3
Пълнена пуйка с грейви сос  3
Целината, морковите, двата вида лук и чесънът се почистват и се нарязват  наедро.

 


4
Пълнена пуйка с грейви сос  4
Поставят се в кухината на пуйката, заедно с дафиновия лист. Между филето и кожата, птицата се намазва с ароматното масло.

 


5
Пълнена пуйка с грейви сос  5
Отворът се затваря с дървени шишчета и птицата се връзва. Пуйката се намазва и отвън с ароматното маслото. Слага се в тава, полива се със зехтина и се пече в загрята на 240 градуса фурна, с вентилатор, за около 20 минути.

 


6
Пълнена пуйка с грейви сос  6
След това се изважда от фурната, намазва се с мазнината от печенето, филетата й се покриват с лентички бекон, температурата се редуцира на 180 градуса, с вентилатор, и се пече още 1 час и 30 минути или до готовност (зависи от размера й).

 


7
Пълнена пуйка с грейви сос  7
Пуйката се изважда от тавата, махат се конците. Изваждат се и зеленчуците от кухината. Сокът от печенето се запазва, като част от мазнината се отстранява (в тавата има сокове от печенето и мазнина, която изплува на повърхността, точно нея отделяме).

 


8
Пълнена пуйка с грейви сос  8
В касерола се налива малко зехтин, в него се запържват зеленчуците, извадени от пуйката, прибавят се доматеният концентрат и едро нарязаните лентички бекон, пържи се закратко.

 


9
Пълнена пуйка с грейви сос  9
Налива се сайдерът, оставя се да се редуцира и тогава се добавя запазеният сок от печенето на пуйката.

 


10
Пълнена пуйка с грейви сос  10
След като течността се сгъсти, се прецежда, като добре се натискат зеленчуците и беконът в цедката, за да пуснат всички сокове. След това се изхвърлят. В соса се поставя клонка розмарин, за да го ароматизира, а после се изхвърля.

 


11
Пълнена пуйка с грейви сос  11
Пуйката се поднася с топлия сос.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
изглежда много апетитно.ще я изпробваме утре.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Bejan се регистрира в сайта.
Ася Асенова коментира рецептата Паста на фурна
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта