Пълнени котлети с ябълки в сос от смокини

Източник: Бон Апети
Дата: 03.10.2003
Пълнени котлети с ябълки в сос от смокини
 
Необходими продукти:
1/2 глава кромид лук
50 г краве масло
30-40 мл бяло вино
4-5 смокини (100 г)
1 1/2 с. л. мед
1/2 ч. л. сос “Уорчестър”
1 с. л. нишесте
1/2 кубче бульон
4 свински котлета
1 ябълка
1 с. л. олио
1/2 скилидки чесън
3-4 щипки мащерка
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Пълнени котлети с ябълки в сос от смокини
Котлетите трябва да са с дебелина около 1,5 см. Прави се надлъжен разрез, така че в котлета да се получи нещо като джоб. Ябълката се нарязва на фини резени и във всеки джоб се слагат по няколко резенчета, след което отворът на джоба се защипва с клечки за зъби.
2
Пълнени котлети с ябълки в сос от смокини 2
Скилидката чесън се счуква заедно с малко олио, сол, черен пипер и мащерката. С получената кашичка се намазват котлетите и се оставят 15 минути да се овкусят. Подреждат се в тава и се пекат в силно сгорещена фурна при температура 200-220 градуса. След 10 минути се обръщат и се пекат още 5 минути.
3
Пълнени котлети с ябълки в сос от смокини 3
Сосът от смокини се приготвя, като лукът се реже на много ситно и се задушава в сгорещеното масло около минута. Прибавя се медът, разбърква се и се сипва виното. Изчаква се, докато то се поизпари, овкусява се със соса “Уорчестър” и се прибавят нарязаните на едри кубчета смокини.
4
Пълнени котлети с ябълки в сос от смокини 4
Бульонът се разтваря в 100 мл вода и с него се разрежда сосът. Вари се 2-3 минути, разбърква се и се добавя нишестето, разтворено с няколко лъжици вода. Щом сосът започне да се сгъстява, се сваля от котлона. При сервиране всеки от изпечените котлети се залива със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: