Пълнени кюфтета с агнешко

Картофени кюфтета с плънка, приготвена по стара персийска рецепта
Източник: Бон Апети
Дата: 02.05.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1-1,2 кг картофи
30 г разтопено масло
1 яйце
1 ч. л сол
2 щипки индийско орехче
2 яйца и галета за паниране
олио за пържене
300 г агнешко месо
20 г масло
2 глави лук
1 зелена чушка
5-6 стръка магданоз
2 с. л. зехтин
1 1/2 ч. л. джоджен
1 ч. л кимион
1/4 ч. л. канела
2-3 щипки риган
лют пипер, черен пипер и сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Пълнени кюфтета с агнешко
Лукът, чушката и месото се нарязват на едри парчета. Маслото и зехтинът се загряват в тиган, сипва се лукът и се запържва за около 8-10 минути, като се разбърква.
2
Пълнени кюфтета с агнешко 2
Когато лукът стане златист, се добавят парчетата чушка и кубчетата месо. Пържи се на силен огън и продължава да се разбърква.
3
Пълнени кюфтета с агнешко 3
Подправя се с кимион, канела, джоджен, лют пипер, сол, черен пипер и риган. Накрая се поръсва с нарязан наситно магданоз.
4
Пълнени кюфтета с агнешко 4
Плънката се смила в кухненски робот и се оставя да се охлади.
5
Пълнени кюфтета с агнешко 5
Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват. Добавят се подправките, чупи се яйцето и отново се намачква.
6
Пълнени кюфтета с агнешко 6
От картофената смес с намазнени пръсти се оформят един голям и един малък диск. В големия диск с пръсти се прави кладенче.
7
Пълнени кюфтета с агнешко 7
В кладенчето се слага 1 с. л от плънката, отворът се затваря с малкия диск и се оформя кюфте.
8
Пълнени кюфтета с агнешко 8
По този начин се приготвят и останалите кюфтета.
9
Пълнени кюфтета с агнешко 9
Яйцата се разбиват с щипка сол. Кюфтетата се потапят в разбитите яйца, след това се овалват в галета.
10
Пълнени кюфтета с агнешко 10
Кюфтетата се пържат в обилно количество сгорещено олио. Поднасят се с млечен сос с киселец.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: