Пълнени патладжани по ливански

Дата: 02.09.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
6 малки патладжана
1 глава лук
300 мл пилешки бульон
150 г телешка кайма
2 скилидки чесън
100 г дългозърнест ориз
1/4 ч. л. смлян бахар
50 г орехи
1/2 връзка магданоз
1/2 лимон
1 домат
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за доматения сос:
600 г добре узрели домати
20 мл зехтин
1 скилидка чесън
1 ч. л. захар
сол на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Пълнени патладжани по ливанскиГорната част на патладжаните, заедно с дръжките, се отрязва и се запазва. Патладжаните се издълбават внимателно.
2
Пълнени патладжани по ливански 2Месестата част се слага в купа, посолява се и се оставя, за да изтече горчивият сок.
3
Пълнени патладжани по ливански 3Издълбаните патладжани също се посоляват и се оставят да се отцедят от горчивия сок.
4
Пълнени патладжани по ливански 4След това се измиват и се подсушават.
5
Пълнени патладжани по ливански 5Месестата част също се измива и се отцежда добре.
6
Пълнени патладжани по ливански 6Орехите се запичат на сух тиган.
7
Пълнени патладжани по ливански 7Охлаждат се.
8
Пълнени патладжани по ливански 8И се накълцват.
9
Пълнени патладжани по ливански 9Приготвя се плънка, като лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина.
10
Пълнени патладжани по ливански 10Когато омекнат, се сипва месестата част от патладжаните и леко се запържва.
11
Пълнени патладжани по ливански 11Прибавя се предварително измитият ориз.
12
Пълнени патладжани по ливански 12Разбърква се и се овкусява с бахара.
13
Пълнени патладжани по ливански 13Добавя се настърганият домат.
14
Пълнени патладжани по ливански 14Налива се бульонът, и се готви, докато оризът набъбне и омекне.
15
Пълнени патладжани по ливански 15Сместа се прехвърля в купа.
16
Пълнени патладжани по ливански 16Прибавят се орехите, каймата, накълцаният магданоз, сол и черен пипер на вкус и лимоновият сок.
17
Пълнени патладжани по ливански 17Чесънът за доматения сос се накълцва и се запържва в зехтина.
18
Пълнени патладжани по ливански 18Сипват се пасираните домати и захарта. Готви се, докато сосът леко се сгъсти, след което се посолява.
19
Пълнени патладжани по ливански 19Плънката се разпределя в издълбаните патладжани, които се затварят със заделените капачета, подреждат се плътно в тенджера и се заливат с доматения сос.

20
Пълнени патладжани по ливански 20Готвят на слаб огън около 50 минути, като междувременно, ако има нужда, се долива вода. Готовите патладжани се поднасят горещи, по желание поръсени с накълцан магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

03.09.2015
Ароматът е фантастичен и с нетърпение чакам да седнем на масата. А с плънката, която ми остана, утре ще направя нещо като мусака като добавя към нея картофи :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


266 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта