Пълнени патладжани с кренвирши

Европейска кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 13.07.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 патладжана
4 кренвирша
30 г краве масло
1 глава кромид лук
1 домат
1 с. л. олио
1 щипка захар
1 щипка сол
кашкавал за поръсване
250 мл прясно мляко
30 г краве масло
4-5 ч. л. брашно
2-3 щипки индийско орехче


Начин на приготвяне:
1
Пълнени патладжани с кренвирши
Измитите патладжани се разрязват по дължина на половини и от вътрешната им страна с помощта на нож се правят разрези. Отгоре се поръсват с морска сол и се оставят да престоят около 10 минути, за да се отцедят от горчивия сок.
2
Пълнени патладжани с кренвирши 2
Отцедените патладжани се измиват и се подсушават. Подреждат се върху решетка, поливат се със зехтин и се изпичат във фурна за 20-30 минути при температура 220-250 градуса.
3
Пълнени патладжани с кренвирши 3
Маслото и олиото се загряват в тенджера. Сипва се нарязаният на полумесеци лук, поръсва се с щипка сол и захар и се карамелизира, като се внимава да не прегори.
4
Пълнени патладжани с кренвирши 4
Кренвиршите се нарязват на малки кубчета, разбъркват се с лука и по желание се добавя малко счукан чесън.
5
Пълнени патладжани с кренвирши 5
Сърцевината на изпечените патладжани се издълбава, нарязва се надребно и се смесва с кренвиршите и лука.
6
Пълнени патладжани с кренвирши 6
Издълбаните патладжани се подреждат в тава и се пълнят с приготвената плънка.
7
Пълнени патладжани с кренвирши 7
Маслото за соса се разтопява, сипва се брашното и се запържва, докато порозовее. Постепенно се налива млякото, като се бърка непрекъснато.
8
Пълнени патладжани с кренвирши 8
Когато се сгъсти, сосът се поръсва с настъргано индийско орехче и се посолява на вкус.
9
Пълнени патладжани с кренвирши 9
Пълнените патладжани се поливат с по 1-2 с. л. от соса и се поръсват с настърган кашкавал.
10
Пълнени патладжани с кренвирши 10
Отгоре патладжаните се декорират с тънки резени домат и се запичат на силна фурна за около 10-15 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: