Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци

Дата: 11.05.2011
Източник: Бон Апети
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци
 
Необходими продукти:
500 г тиквички за плънката:
100 г булгур
1 червена чушка
1 морков
50 г глава целина
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
2 стръка магданоз
3 стръка джоджен
100 мл рапично олио
1 ч. л. кимион на зърна
1 ч. л. лют червен пипер
сол на вкус
за доматената салца:
1 домат
50 г орехови ядки
1/2 с. л. балсамов оцет
1 с. л. рапично олио
1/4 глава лук
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци
Тиквичките се измиват, разполовяват се и се бланшират закратко в подсолена вода. След това се обливат със студена вода, за да спре процесът на варене и да се запази цветът им. Издълбават се и семките им се отстраняват. 


2
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  2
Булгурът се залива с 200 мл гореща вода и се оставя за 10 минути да набъбне.


3
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  3
Морковът, целината и чушката се почистват и се нарязват на малки кубчета. Рапичното олио се сгорещява и зеленчуците се задушават до полуомекване. Добавят се нарязаните наситно лук и чесън. Към тях се прибавят ситно нарязаните дръжки от магданоз (листата се запазват за салцата) и джодженът.


4
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  4
Зърната кимион се слагат закратко в сух нагорещен тиган, след това се счукват в хаванче и се добавят към плънката. 


5
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  5
Булгурът се отцежда от водата, прибавя се към зеленчуците, овкусява се със сол и лют пипер и се разбърква добре. 


6
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  6
Тиквичките се пълнят със сместа, поставят се в тава с малко вода, покриват се с алуминиево фолио, за да не изгорят, и се пекат 20 минути в предварително сгорещена до 180 градуса фурна.


7
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  7
Доматът за салцата се нарязва на кубчета, лукът и листата от магданоза се наситняват. Овкусява се с балсамовия оцет, рапичното олио, сол и пипер. Прибавят се наситнените орехи и всичко се разбърква. 


8
Пълнени тиквички с булгур и зеленчуци  8
Запечените тиквички се поднасят с леко охладената салца. Поливат се с малко зехтин и се украсяват с пресен джоджен. 


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

21.04.2015
:)
4.
Изпрати
лично съобщение

01.04.2014
За първи път готвя булгур. Много ме очарова като вкус, а бързината с която се готви е поразителна! Вече имам още еди любим продукт.
3.
Изпрати
лично съобщение

15.01.2014
Направих рецептата със зехтин и пак се получи много добре. Страхотно вкусна е комбинацията със салцата!
2.
Изпрати
лично съобщение

20.09.2013
Също много харесвано от мен ястие, но вместо да пълня тиквичките ги режа на квадратчета и пича всицко заедно. Също става толкова вкусно!
1.
Изпрати
лично съобщение

05.08.2013
Много свежо, леко и пъстро ястие.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Zornitsa Dikova коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Natasha Tasheva се регистрира в сайта.
Verdjity Ivelinova се регистрира в сайта.
Росица коментира рецептата Постни мекици
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта