Пълнени тиквички с кайма и елда

Една почти класическа рецепта за пълнени тиквички със сос
Източник: Бон Апети
Дата: 18.04.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 тиквички (еднакви по големина)
200 г елда
500 г кайма смес
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
2 яйца
1/3 връзка копър
1/4 ч. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус

за соса:
400 г кисело мляко
1 с. л. доматен концентрат
5–6 листа босилек
50 г орехи
2 щипки сух риган
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнени тиквички с кайма и елда

Еладата се сварява в подсолена вода (за около 10 минути) и се отцежда. Тиквичките се издълбават. Вътрешността им се наситнява.

 


2
Пълнени тиквички с кайма и елда 2

Лукът и морковите се почистват и се настъргват на ренде. Чесънът се прави на паста с малко сол. Копърът се нарязва наситно.

 


3
Пълнени тиквички с кайма и елда 3

В купа се смесват каймата, елдата, настърганите зеленчуци, вътрешността от тиквичките, чесънът, копърът и яйцата. Овкусява се със сол, черен пипер и чубрица.

 


4
Пълнени тиквички с кайма и елда 4

С получената смес се пълнят тиквичките (за да са по-стабилни лодките, долната страна леко се изрязва). Подреждат се в тава с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 50 минути.

 


5
Пълнени тиквички с кайма и елда 5

Орехите за соса се накълцват, босилекът се нарязва наситно. Смесват се в купа с млякото и доматения концентрат, овкусява се със сол, черен пипер и риган. Разбърква се. Изпечените тиквички се сервират със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

08.03.2022
Супер добра идея! Ще ги направя!
7.
Изпрати
лично съобщение

27.05.2018
Вкусно!
6.
Изпрати
лично съобщение

25.05.2018
Неочаквано добро предложение да използвате елда. Станаха много добри и соса е чудесно допълнение. Само плънката ми стана повече
5.
Изпрати
лично съобщение

28.03.2017
Много свежа идея.
4.
Изпрати
лично съобщение

16.03.2015
Хапнахме ги с голям апетит,бяха страшно вкусни
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: