Панакота с тиква

Един от популярните и обичани десерти от италианската кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 19.02.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1,2 кг тиква (кръгла)
250 г захар
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. звезден анасон
1/4 ч. л. сух джинджифил
400 мл прясно мляко
330 мл животинска сметана
1 пакетче желатин
1 ванилия

за ябълките:
1 ябълка
50 г захар
20 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Панакота с тиква
Тиквата се обелва, почиства се и се нарязва на малки кубчета.
2
Панакота с тиква 2
Слага се в дълбок съд, полива се с млякото, похлупва се и се вари на слаб огън, докато омекне – около 25 минути.
3
Панакота с тиква 3
След това се пюрира заедно с течността.
4
Панакота с тиква 4
Около 280 мл сметана се загряват със захарта, ванилията, канелата, джинджифила, анасона. Щом захарта се разтвори, съдът се дърпа от котлона.
5
Панакота с тиква 5
Желатинът се накисва в останалата сметана, оставя се да набъбне и тогава се загрява закратко в микровълновата фурна.
6
Панакота с тиква 6
Ароматизираната сметана се смесва с тиквеното пюре и желатина. Разбърква се добре.
7
Панакота с тиква 7
Тиквената смес се разпределя в 10 метални форми за крем карамел. Формичките се оставят в хладилник за 6 часа.
8
Панакота с тиква 8
След това се потапят за кратко във вряла вода и се обръщат върху чиния.
9
Панакота с тиква 9
Ябълката се обелва, почиства и нарязва на много ситни кубчета. Запържва се в маслото, докато леко омекне. Тогава се слага и захарта и се оставя да се карамелизира.
10
Панакота с тиква 10
Панакотата се сервира с карамелизирани ябълки.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

06.11.2016
не успя да се желира и го сложих за малко във фризера..... предполагам, че е грешка, но така направих. Изяде се.
8.
Изпрати
лично съобщение

04.11.2015
Кирил, за рецептата използвахме 1,2 кг тиква, която обелихме и почистихме от семките.
7.
Изпрати
лично съобщение

29.10.2015
тиквата почистена ли трябва да е 1200гр ?
6.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2014
Направих баварьозата с тиква в силиконови формички. Но сложих и основа. Изрязах от блатове кръгчета равни по диаметър на диаметъра на отвора на формичките. Когато започна леко да стяга - сложих тези мини-блатчета отгоре и леко притиснах. Когато стегна напълно - обърнах формичките и така блатчетата останаха отдолу. За украса отгоре шприцовах бита сметана (следващия път ще я оцветя в кафяво) и бучнах по една шарена готова тръбичка. Само в рецептата пропуснах анасона - не го понасям от дете - мирише ми на сироп за кашлица. Замених го с ванилена захар.
5.
Изпрати
лично съобщение

20.02.2014
Получи се страхотно , аз обаче сложих разбита сладкарска сметана и я смесих с тиквеното пюре , много вкусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: