Пай със сирена

Четири вида сирена скрити под капак от пухкаво тесто и още - пресен лук и мащерка дават богатство на вкуса
Източник: Бон Апети
Дата: 03.10.2019
Пай със сирена
 
Необходими продукти:
400 г бутертесто
3 яйца
250 г сирене „Рикота”
150 г сирене „Гауда”
150 г сирене „Моцарела”
30 г сирене „Грана падано”
1 връзка пресен лук
3 стръка мащерка
1 жълтък за намазване
пипер меланж на вкус



Начин на приготвяне:
1
Пай със сирена

Тестото се разточва натънко. Поставя се във форма за тарт – кръгла, керамична, с диаметър  26 см. Изрязва се по ръба на формата. Върху него се слага пергаментова хартия и морска сол за тежест, за да не се надуе. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 10 минути (не трябва да е напълно готово). Останалото тесто се прибира в хладилник.

 

 


2
Пай със сирена 2

В купа се смесват, настърганите на ситно ренде сирене „Гауда” и „Грана падано”, рикотата, яйцата, листенцата от мащерката, нарязания пресен лук, нарязаната наситно моцарела и пипер меланж на вкус.

 


3
Пай със сирена 3

Сместа се разпределя върху изпеченото тесто.

 


4
Пай със сирена 4

Останалото се разточва с малко брашно, и се изрязва капак, така че да се покрие формата. Поставя се върху плънката и се залепва по краищата. Правят се няколко разреза с нож, за да може паят да диша.

 


5
Пай със сирена 5

Жълтъкът се смесва със супена лъжица вода и с него се намазва капака.

 


6
Пай със сирена 6

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 40 минути. След това се изважда и оставя да се охлади преди да се нареже.


 




Съвет: Подходящо вино за този пай е бяло, сорт „Вионие”.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

14.11.2015
Много вкусна и сполучлива рецепта,вместо \"Гауда\" сложих сирене \"Монтасио\",така че плънката беше изцяло от италиански сирена. :)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Браво за рецептата, за втори път го правя тоя пай. Просто е уникалнен!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


201 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: