Персийска супа

Интересна рецепта от иранската кухня – гъста и хранителна супа, която по-скоро прилича на нашите яхнии
Източник: Бон Апети
Дата: 26.07.2011
Персийска супа
 
Необходими продукти:
500 г телешка кайма
1 ч. ч. ориз „Басмати“
1/2 ч. ч. оранжева леща
2 глави лук
2 скилидки чесън
6 стръка мента
6 стръка магданоз
2 с. л. гхи (пречистено краве масло)
1 с. л. куркума
1 щипка шафран
1 с. л. арабска подправка
6 с. л. кисело мляко за гарниране
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Персийска супа

В тенджера се загрява пречистеното масло гхи и в него се запържват едната глава лук и скилидките чесън, нарязани наситно. Добавя се куркумата и се налива вода, около 1,5 л.


2
Персийска супа 2

Щом кипне, се прибавят прибавят топчетата, приготвени от каймата, другата глава лук – настъргана на ситно ренде, и арабската подправка.


3
Персийска супа 3

Посолява се и се подправя с наситнените мента и магданоз. 


4
Персийска супа 4

Прибавя се оризът и когато се свари, се сипва половин чаена чаена оранжева леща. 


5
Персийска супа 5

Овкусява се с шафрана, предварително накиснат в 1 с. л. кипяща вода, и след 5–6 минути се дърпа от огъня. 


6
Персийска супа 6

Готовата супа се поднася гарнирана с кисело мляко.  


 


Съвет: Арабската подправка може да приготвите и сами, като смесите 2 с. л. прясно смлян черен пипер, 6 с. л. червен пипер, 4 с. л. смлян кимион, 1 с. л. смлян кориандър, 1 с. л. смлян карамфил, 1/2 ч. л. индийско орехче, 1/2 с. л. канела и 1/2 ч. л. смлян кардамон. Може да я съхранявате в бурканче и да овкусявате с нея различни ястия.


 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

29.09.2013
много вкусно ястие. защото нямах повече кисело мляко днес, опитах със сирене. Вкусът е още по добър. :-)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


154 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: