Пиле във вино

Ако сготвите пилето така, както го правят французите, ще стане изключително крехко, ароматно и вкусно.
Източник: Бон Апети
Дата: 06.01.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пиле
2 стръка селъри
1 глава лук
2 моркова
20 г сушени манатарки
100 г бекон на лентички
600 мл вино „Ризлинг“
200 мл пилешки бульон
60 г брашно
3 стръка мащерка
40 мл зехтин
1/2 връзка пресен естрагон
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Пиле във вино
Пилето се реже на парчета, подправя се със сол и черен пипер, овалва се в брашно и се запържва в половината зехтин до златисто. Изважда се.
2
Пиле във вино 2
Същия съд се забърсва със салфетка, добавя се останалата мазнина и се пържат нарязаните на кубчета селъри, морков и лук. Прибавя се и мащерката.
3
Пиле във вино 3
Когато зеленчуците омекнат, се връща месото, налива се виното, кипва се и се сипва бульонът. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя на котлона под капак на слаб огън за около 50 минути.
4
Пиле във вино 4
Когато ястието е почти готово, се слагат манатарките. Готви се, докато омекнат – около 15 минути.
5
Пиле във вино 5
Беконът се запича на сух тиган, докато стане хрупкав.
6
Пиле във вино 6
Нарязва се или се начупва и с него се гарнира яхнията. Поръсва се с пресен естрагон.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

25.01.2014
Много добра рецепта! Виното и особено манатарките придават чудесен вкус на цялото ястие. Брашното, в което се овалва пилешкото месо преди пържене, спомага за сгъстяването на ястието и като резултат се получава чудесен, плътен (но не гъст) и ароматен сос. Вместо цяло пиле, което да порционирам, купих 6 броя горни бутчета, за да са ми еднакви всички порции. Понеже готвих в доста широк и разлят съд, горната част на парчетата пиле остана непокрита от течността и така хрупкавата кожичка, получена при пърженето, не омекна прекалено и запази хубавия си златист цвят. Не намерих нудели, с които да гарнирам, но открих, че пухкаво картофено пюре, зелена салата и прясно изпечени хлебчета допълват това блюдо повече от прекрасно! По мое мнение, рецептата е подходяща и за по-специален повод.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: