Пилешка пита с фиде

Поднесена с ароматен сос с пиле и гъби Рецепта от Пълна домашна готварска книга от Жанетон и Л. Майар, издадена от Ст. Атанасов през 1910 г. в София
Източник: Бон Апети
Дата: 29.09.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 точени кори (не фини, а дебели)
200 г фиде
60 г краве масло (+ за намазване)
200 мл животинска сметана
100 г сирене „Пармезан“
50 г бекон
2 стръка мащерка
1 жълтък
сол и черен пипер на вкус

за соса:
400 г пилешко филе
200 г кафяви печурки
2 скилидки чесън
1/4 ч. л. сух естрагон
200 мл десертно вино („Мадейра“)
60 г краве масло
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пилешка пита с фиде
Беконът се реже на кубчета и се запържва в сух съд.
2
Пилешка пита с фиде 2
Добавят се маслото и начупеното фиде и щом фидето се запържи, се налива около половин литър вода.
3
Пилешка пита с фиде 3
Когато водата се абсорбира, а фидето омекне, се налива сметаната и се добавя мащерката. Готви се 3-4 минути.
4
Пилешка пита с фиде 4
Дърпа се от котлона и се прибавя настърганият пармезан. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
5
Пилешка пита с фиде 5
Две кори се мажат с масло и се слагат в намаслена форма за печене, така че да стърчат. Сипва се леко охладената смес и се покрива с другата кора, предварително изрязана с големината на съда. Намазва се с разбит жълтък и се слепва с краищата на долните кори.
6
Пилешка пита с фиде 6
Пече се 25 минути на 180 градуса.
7
Пилешка пита с фиде 7
Пилешкото филе се реже на кубчета и се овкусява със сол и черен пипер. Гъбите се почистват и се режат на кубчета, а чесънът се нарязва на шайби.
8
Пилешка пита с фиде 8
Пилешкото и гъбите се запържват в 20 г масло.
9
Пилешка пита с фиде 9
Добавя се чесънът, деглазира се с виното, овкусява се с естрагона и щом алкохолът се изпари, съдът се дърпа от огъня.
10
Пилешка пита с фиде 10
Сипва се останалото масло и се овкусява със сол и черен пипер.
11
Пилешка пита с фиде 11
Питата се сервира със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

19.01.2017
Не ми хареса с този сос.Не бих го направила втори път.
3.
Изпрати
лично съобщение

10.12.2014
Интересен вкус, лесна за изпълнение и вкусна. Може би по-малко мащерка за хора, които не са свикнали с вкуса на тази подправка в ястията.
2.
Изпрати
лично съобщение

08.11.2014
Страхотно предложение!
1.
Изпрати
лично съобщение

30.09.2014
Нещо различно , но ми хареса .
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: