Питка

Дата: 13.05.2010
Източник: Бон Апети
Питка
 
Необходими продукти:
1 кг бяло брашно
1 кубче мая
1 щипка сол
3 яйца
400 мл хладка вода
1/2 ч. л. захар
100 г разтопено масло (олио)
брашно за месенето
 

Начин на приготвяне:
1
ПиткаВ дълбока и широка купа се пресява брашното. Маята се слага в купа заедно със захарта и 100 мл хладка вода. Оставя се за около 10 минути.

2
Питка 2В купата с брашното се прави кладенче, където се сипват две от яйцата и белтъкът от третото (жълтъкът се отделя за намазване). Разтворената мая се добавя към яйцата и брашното заедно със солта и 1 с. л. мазнина. Постепенно се налива вода, докато брашното я поеме.
3
Питка 3Тестото се замесва, като се събира малко по малко с пръсти, за да стане на топка. Изважда се от купата и се доизмесва на плот (маса). За да не залепва при месене, плотът се намазва леко с малко от мазнината и се поръсва с брашно.
4
Питка 4Когато тестото е готово, се връща в купата, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса за 30 минути. Подготвя се кръгла тава за печене, на която дъното и страните се намазват. Питката се намазва с разбития жълтък. Пече се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна (най-напред само отдолу, за да се вдигне добре), след това се включва отгоре за още около 15 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

04.02.2015
пробвайте тази рецепта става много вкусна
2.
Изпрати
лично съобщение

03.12.2013
много хубава питка
1.
Изпрати
лично съобщение

03.12.2013
суперска е и е много бърза
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Иванка Тошева се регистрира в сайта.
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта