Пица слънчоглед с гъби, колбас и кашкавал

Дата: 12.10.2015
Източник: Кокона
ТИТЛА: Чирак
Пица слънчоглед с гъби, колбас и кашкавалПица слънчоглед с гъби, колбас и кашкавалПица слънчоглед с гъби, колбас и кашкавалПица слънчоглед с гъби, колбас и кашкавалПица слънчоглед с гъби, колбас и кашкавал
 
Необходими продукти:
за тестото (по рецепта на Пепи):
175 мл вода
175 мл прясно мляко
20 г прясна мая
50 мл олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
500-600 г брашно
200 г колбас (шунка, шпеков салам, пушено филе)
1 шепа маслини
2-3 с. л. олио (или зехтин)
150 г кашкавал
5-6 с. л. лютеница (или доматено пюре)
риган и черен пипер на вкус
олио за намазване на тавата
маково семе за поръсване
 

Начин на приготвяне:
1
Водата и млякото се смесват и леко се затоплят. Маята се разтваря в тази течност. Добавят се захарта, солта и 3-4 с. л. брашно. Разбърква се, докато се получи каша и се оставя да втаса на топло.
2
През това време се прави плънката за пицата.
Гъбите и колбасът се нарязват наситно и се запържват с мазнината. Добавят се маслините, риганът и черният пипер и сместа се оставя да се охлади.
3
Тавата за печене на пицата се намазва с олио или се покрива с лист хартия за печене.
4
В тава или дълбока купа се пресява брашното, прави се кладенче в средата, добавят се втасалата мая и олиото, и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
5
Втасалото тесто се разделя на две части. Всяка част се разточва на кръг. Единият кръг се слага в намазаната тава и се намазва с лютеницата (доматеното пюре). Отгоре се поръсва с настърган кашкавал и се разпределя плънката с гъбите и колбаса.
6
Слага се вторият кръг тесто и краищата се притискат, за да прилепнат хубаво. Средата на слънчогледа се отбелязва с чаша, купичка (или каквото имате под ръка), притиска се хубаво, за да се очертае и след това се правят разрезите на листата. След като се разрежат от центъра към края, всяко листо се хваща и се обръща странично, така че да се вижда пълнежа. Притиска се отново в краищата, за да не се разтече плънката. Купичката в средата се маха.
7
Оформеният слънчоглед се поръсва в центъра с маково семе и се слага в студена фурна. Фурната се загрява на 200 градуса и пицата се пече до готовност. При мен времето за печене беше около 30-35 минути.
По желание отгоре пицата може да се намаже с разбито яйце (белтък или жълтък) за повече блясък.


Съвети:
Пицата се запазва мека и е много вкусна, както топла, така и студена.

Може да използвате и само вода (350 мл) за тестото.

Тъй като нямах налично, вместо маково семе поръсих с малко черен пипер и сусам.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Златка Техова се регистрира в сайта.
Светлана коментира рецептата Пиле фрикасе
Kiakka Anna се регистрира в сайта.
Мим коментира рецептата Домашно картофено пюре
Цветина Николова се регистрира в сайта.
Klavdiq Slavkova се регистрира в сайта.
Polina Lavchieva коментира рецептата Ризото с тиквички и гъби
Елена Миланова коментира рецептата Сос „Пири пири“
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта