Плато от 5 вида суши

Футомаки със спайси тон, футомаки със сьомга и авокадо, урамаки „Калифорния”, нигири със сьомга, сашими от риба тон
Източник: Бон Апети
Дата: 01.09.2014
Плато от 5 вида суши
 
Необходими продукти:
за ориза:
500 г ориз за суши
150 мл оризов оцет за суши (неовкусен)
70 г захар
1 ч. л. морска сол

за плънките:
1/2 пакет кори нори
100 г филе прясна, червена риба тон
200 г прясна сьомга
40 г рулца от раци
1 с. л. червен хайвер от пъстърва (дребен)
1/2 авокадо
1/2 краставица
50 г маринован джинджифил (от бурканче)
2 стръка пресен лук
100 мл соев сос за суши
50 г бял сусам
25 г уасаби на прах
1–2 с. л. самбал оелек
1 с. л. шрирача сос (сос от люти чушки)
1 с. л. сусамово олио


Начин на приготвяне:
1
Плато от 5 вида суши

Оризът се измива, докато водата стане прозрачна, за да се отдели излишното нишесте. Отцежда се и се оставя докато зърната побелеят.

 


2
Плато от 5 вида суши 2

Оризовият оцет, захарта и морската сол и се слагат в съд на котлона и се бъркат докато захарта се разтвори, като не се оставя течността да кипне. Охлажда се.


3
Плато от 5 вида суши 3

Към ориза се налива вода – пропорция е 500 г ориз : 550 мл вода. Слага се на котлона и щом заври, силата на огъня се намалява. Вари се 15 минути. Котлонът се изключва и съдът се покрива с влажна кърпа, за да може оризът да поеме остатъчната влага.


4
Плато от 5 вида суши 4

След това се пресипва в тава, овкусява се с оцета и се разбърква. Покрива се с мокра кърпа, за да не хваща кора.

 


5
Плато от 5 вида суши 5

От рибата тон, с помощта на лъжица, се отделя месото, а ципите се отстраняват.

 


6
Плато от 5 вида суши 6

Сусамът се запича на сух тиган.


7
Плато от 5 вида суши 7

Месото от рибата се смесва в купа с наситнения пресен лук, шрирачи соса, салма оелек, няколко капки сусамово олио и малко от сусама.


8
Плато от 5 вида суши 8

Сьомгата се нарязва на лентички. Големите парчета се оставят за нигири. Авокадото се обелва и също се нарязва на ленти.

 


9
Плато от 5 вида суши 9

Краставицата се нарязва на парчета с дължина 5–6 см и се обелва напречно с нож така, че кората да остане като цял лист.


10
Плато от 5 вида суши 10

Средната част със семките се изхвърля. Твърдата част се нарязва на тънки ленти. Напръсква се с вода, покрива се с фолио и се оставят в хладилника. 


11
Плато от 5 вида суши 11

Кората се отделя, нарязва се на много тънко и се слагат във вода с лед, после се ползва за украса. (От студената вода лентите ще се огънат и декорацията с тях е много ефектна).

 


12
Плато от 5 вида суши 12

Рулцата от раци се нарязват на ленти.

 


13
Плато от 5 вида суши 13

Уасабито се слага в купичка и се залива с малко студена вода.


14
Плато от 5 вида суши 14

Разбърква се, прави се на топче и се покрива с фолио, за да не изсъхне.


15
Плато от 5 вида суши 15

Рогозка за суши се обвива с фолио за свежо съхранение.

 


16
Плато от 5 вида суши 16

Корите нори се изваждат от пакета и се разчупват на две равни половини.


17
Плато от 5 вида суши 17

За „Футомаки със спайси тон” се взима от изстиналия ориз (намокрете си ръцете, за да не ви лепне) и се  разпределя хубаво, на две трети от кората.

 


18
Плато от 5 вида суши 18

Отгоре се слага от рибата тон, по широчина и кората нори се навива с помощта на рогозката.


19
Плато от 5 вида суши 19

Частта от норито, върху която няма ориз се навлажнява, за да се залепи добре към рулото. Ако оризът излиза от двата края, леко се притиска с тъка.


20
Плато от 5 вида суши 20

Рулото се нарязва с остър нож на 6 парчета.


21
Плато от 5 вида суши 21

За „Футомаки със сьомга и авокадо” рогозката се подготвя по същия начин – слага се кора нори и се разпределя от ориза. Слага се парче сьомга и върху нея ленти авокадо.


22
Плато от 5 вида суши 22

Завива се с рогозката и се нарязва на 6.


23
Плато от 5 вида суши 23

За „Урамаки Калифорния” по същия начин се слагат кора и ориз по цялата кора, като се притиска плътно. Поръсва се със сусам.


24
Плато от 5 вида суши 24

После се обръща, така че оризът да е отдолу. Върху кората нори се слагат ленти авокадо, рулце от раци, ленти краставици и малко хайвер от пъстърва.


25
Плато от 5 вида суши 25

Завива се, но кората не се мокри, защото оризът служи като лепило. Реже се на четири с намокрен нож.


26
Плато от 5 вида суши 26

За „Нигири” се оформят топки от ориза, с навлажнени ръце.


27
Плато от 5 вида суши 27

Отгоре се намазва с усаби и се поставя парче сьомга.


28
Плато от 5 вида суши 28

За „Сашими”, парче риба тон се нарязва на кубчета.

 


29
Плато от 5 вида суши 29

Върху кубчетата се поставя червен хайвер от пъстърва.


30
Плато от 5 вида суши 30

Всички хапки се подреждат в плато. Слага се уасаби, соев сос – в купичка, лентите от кората на краставицата и маринования джинджифил.


Подобни рецепти:
Коментари (12)
12.
Изпрати
лично съобщение

23.09.2016
:)
11.
Изпрати
лично съобщение

24.11.2015
Това на картинката е далече от рулца от раци :)
10.
Изпрати
лично съобщение

27.12.2014
Любимото ми!
9.
Изпрати
лично съобщение

14.10.2014
Нещо ориза ми стана много лепкав, та ми се струва, че може да се сложи и по-малко оризов оцет и захар. Иначе всичко друго беше супер! :)
8.
Изпрати
лично съобщение

14.10.2013
Корите се слагат с лъскавата страна отгоре, успех :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


213 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: